Merkel: vodiću nemačku pun mandat

24 Sata (Serbia) - - PLANETA - Rs

nemačka kancelarka angela Merkel izjavila je da namerava da odsluži pun četvorogodišnji mandat na položaju kancelara nakon što je njena hrišćanskodemokratska unija osvojila najviše mandata na prošlonedeljnim izborima u nemačkoj.

- Moja odluka da se kandidujem za pun mandat prošle godine nije zavisila od procenta koji osvojim - rekla je Merkelova i dodala da je ušla u kampanju “bez iluzija” da će njen rekordni četvrti mandat biti bez poteškoća.

Ona je rekla da veruje da su glasači presudili i da stranke treba da prihvate izborne rezultate i pokušaju da formiraju koalicionu vladu da bi se izbegli novi izbori. Merkelova je rekla da pripadnici Alternative za Nemačku (AfD), koji su prvi put osvojili poslaničke mandate na izborima, neće uticati na politiku Nemačke prema Evropi.

- Verujem da su stranke koje mogu da formiraju koaliciju u stanju da same donose odluke uprkos svim kontradikcijama. To će se odraziti na buduće koalicione sporazume, ali AfD na to neće nikako uticati - rekla je Merkelova.

Lideri Hrišćansko-demokratske unije i njihove sestrinske partije Hrišćansko-socijalne unije Bavarske sastaće se 8. oktobra kako bi razgovarali o stvaranju koalicije sa drugim partijama. Kako prenose nemački mediji, pred državom je neizvestan period, koji bi mogao da dovede do komplikacija u nastojanju Merkelove da osnuje, kako se navodi, već dovoljno neprijatnu trostruku koaliciju između njenih konzervativaca, stranke Slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih. Ipak, vodeći ekonomski instituti saopštili su da bi sledeća vlada mogla da računa na rekordne viškove u budžetu naredne dve godine, potencijalno olakšavajući Merkelovoj zadatak stvaranja koalicije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je iskrene i srdačne čestitke Angeli Merkel na izbornoj pobedi.

- Dozvolite mi da vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana Starog kontinenta - ističe se u čestitki predsednika. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.