Čista matematika: Smanjili smo dug prethodne vlasti za 455 miliona €

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - Bs

iradonačelnik deograda Siniša oali istakao je nakon sednice Skupštine grada prošle nedelje da “brojevi najbolje govore o uspesima sadašnje vlasti”.

- OI SOO DUI prethodne gradske vlasti uspeli da smanjimo za 455 miliona evra, a 20 odsto deficita spustili smo na šest do sedam. Ukupan gubitak javnih preduzeća bio je dve milijarde dinara, a danas je samo dobit preko devet milijardi dinara. Danas mi od tog novca investiramo u vodovod, asfalt, nove vrtiće i domove zdravlja - rekao je Mali.

Kako je istakao, u avgustu ove godine u Beogradu je bilo 90.628 nezaposlenih, a u vreme prethodne vlasti bilo ih je 109.000.

- Otvaramo nove fabrike u Obrenovcu i Lazarevcu i borimo se za svako radno mesto. Završili smo “Ikeu”, završava se “Hilton”, raste Beograd na vodi, a u gradu je ukupno 1.111 gradilišta. U vreme prethodne vlasti urađena je replika Terazija koja je Beograđane koštala 500.000 ili 600.000 evra, kupovali su autobuse iz inostranstva, 80 miliona evra je koštalo 30 tramvaja koji ne mogu da se voze po gradu jer nemamo odgovarajuće šine, a Pionirski grad su uzeli deci. Mi smo izgradili 113 kilometara kanalizacione mreže, 283 kilometra vodovodne, 550 kilometara asfalta, uredili 200 fasada, a sve to u poslednje tri godine naglasio je Mali.

Govoreći o vrtićima, gradonačelnik je podsetio da je u vreme prethodne vlasti 22.000 dece bilo van sistema, dok je sada taj broj 4.000.

- I dalje je taj broj veliki, ali borimo se da ga smanjimo - rekao je Mali.

Predstavljajući strukturu duga, Mali je za Televiziju “Pink” rekao da obaveze po osnovu

kredita, glavnica i kamata iznose 662 miliona evra, da su 2013. obaveze gradskih opština bile 18 miliona evra, obaveze javnih komunalnih

preduzeća i javnih preduzeća 337 miliona evra, dospele, a neizmirene, obaveze 51 milion evra, dok su obaveze nepokrivene

budžetom bile 50 miliona evra.

Mali je ponovio da je dug koji je prethodna vlast ostavila iznosi milijardu i 118 miliona evra i dodao da kada se to podeli na broj stanovnika Beograda, dobije se rezultat da je svaki Beograđanin dužan 630 evra. Ipak, kako kaže, aktuelna gradska vlast je za tri godine taj dug prepolovila i on sada iznosi oko 300 evra po glavi stanovnika.

Prethodna vlast, prema njegovim rečima, nije plaćala vrtićima, ni domovima zdravlja za grejanje i komunalije, koji onda nisu plaćali javnim preduzećima, a koja su zbog toga “otišla u ponor”.

U delu izveštaja Fiskalnog saveta koji je on pročitao stoji da je Beograd u prošlosti sredstva za javne investicije obezbeđivao zaduživanjem, ali da je ta mogućnost sada iscrpljena. Investicije Beograda, navodi se u izveštaju, od 2008. do 2013. iznosile su preko 200 miliona evra godišnje, što je dva do tri puta više nego sada, ali se taj model za povećanje investicija brzo pokazao kao neodrživ jer je doveo do nekontrolisanog rasta duga na nivo od preko 65 odsto prihoda.

Mali je dodao da je Grad tada vodio i populističke mere poput trinaeste penzije, zbog čega je kasnio u plaćanju svojih obaveza prema javnim preduzećima i podsetio na dospele neizmirene obaveze, kojih, kako kaže, “kod Ðilasa u dugu” ima oko 100 miliona evra.

- Ðilas je investirao tamo gde je on imao interesa i doveo grad u dužničko ropstvo izjavio je gradonačelnik i dodao da je Ðilasova najveća investicija Most na Adi, a druga Ugovor o nabavci 200 “Solarisovih” autobusa koji koštaju 319.000 evra po komadu.

- Iste takve mi kupujemo od “Ikarbusa” i plaćamo ih 280.000 evra sa PDV-om - rekao je gradonačelniki dodao da kada se tu izvede računica sa brojem autobusa, dođe se do uštede od osam miliona evra. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.