Vučić i Pavlopulos: Strateško partnerstvo Srbije i Grčke

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

Predsednik grčke Prokopios Pavlopulos boravio je prošle nedelje u dvodnevnoj poseti beogradu. Predsednik srbije aleksandar vučić izrazio je zahvalnost grčkom kolegi i grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu srbije, kao i na velikoj podršci na evropskom putu.

Predsednik srbije dodao je da konstantno raste trgovinska razmena i saradnja dve zemlje i zamolio grčkog predsednika da naredni sastanak Visokog saveta za saradnju bude održan što pre u Beogradu i da se za taj skup pripremi dokument o strateškom povezivanju i partnerstvu Srbije i Grčke. Pavlopulos je rekao da očekuje da će se to i dogoditi već početkom naredne godine. Posle razgovora sa Vučićem, grčki predsednik je rekao da je “put Srbije prema Evropi otvoren” i da je Grčka spremna da pruži svu moguću pomoć Srbiji u njenom putu priključenja Uniji”.

- Grčka pozitivno gleda na priključenje drugih zemalja Uniji, ali pod određenim uslovima. Zalažemo se za ujedinjenu, federalnu uniju zasnovanu na osnovnim principima solidarnosti, demokratije i ljudskih prava - rekao je Pavlopulos, i dodao da, imajući to u vidu, Grčka smatra da sve zemlje imaju svoje mesto u okviru Unije.

Predsednik Srbije istakao je rast trgovinske saradnje sa 390 miliona evra prošle godine na 450 miliona, koliko se očekuje ove godine.

- To jeste napredak, ali nismo zadovoljni jer ima prostora za još veću trgovinsku saradnju, za izvoz naših proizvoda u Grčku, a mi smo uvek otvoreni za uvoz - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je “za nas od izuzetnog značaja razmena u sektoru usluga”, i dodao da sve veći broj Grka dolazi u Beograd i Srbiju, ali da je, naravno, drastično veći broj onih koji iz Srbije odlaze u Grčku kao turističku destinaciju.

- Grčka je apsolutno prva turistička destinacija za koju se u Srbiji opredeljujemo, i to govori o srpskoj ljubavi prema Grčkoj i grčkom narodu - rekao je predsednik i ukazao na poboljšanje infrastrukturne i svake druge povezanosti dve zemlje.

Tokom posete Srbiji grčki predsednik susreo se i sa premijerkom Anom Brnabić, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, koji mu je tom prilikom predstavio projekat “Beograd na vodi”. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.