Apsolutno briljantan romanopisac: Nobel za išigura

24 Sata (Serbia) - - KULTURA / ZABAVA -

ENGLESKO-JAPANSKI AUTOR Kazuo Išiguro dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Sekretar Švedske akademije Sara Danijus rekla je da se nada da će ovaj izbor “usrećiti svet”, aludirajući na prošlogodišnju buru koju je izazvala odluka da nagradu dobije Bob Dilan.

- Nagrada je dodeljena piscu koji u romanima velike emotivne snage otkriva bezdan ispod našeg iluzornog osećaja povezanosti sa svetom. Išiguro je apsolutno briljantan romanopisac - pročitala je obrazloženje žirija Danijusova.

Išiguro je do sada napisao osam romana, od kojih su četiri objavljena u Srbiji: „Slikar prolaznog sveta“, „Zakopani džin“, „Ne daj mi da odem“i „Ostaci dana“. Prema knjizi „Ostaci dana“snimljen je istoimeni film 1993. u režiji Džejmsa Ajvorija sa Entonijem Hopkinsom i Emom Tompson u glavnim ulogama, koji je nominovan za osam Oskara. Za isti roman dobio je Bukerovu nagradu.

Išiguro je rođen u Japanu 1954. godine, a u detinjstvu se sa porodicom preselio u Veliku Britaniju, gde je stekao englesko obrazovanje i prihvatio tamošnju kulturu. Studije engleskog jezika i filozofije završio je na Univerzitetu u Kentu, a magistrirao je na Univerzitetu Istočne Anglije. U Japan je ponovo otišao tek 1989. godine. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.