Dojče vele: Kosovo nije pravno nezavisno, neće biti ni Katalonija

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

katalonija neće Moći pravno da postane nezavisna, kao što to nije postalo ni Kosovo, koje je nezavisno samo politički, piše “Dojče vele”, i ističe da pravo na separatizam ne postoji.

“Dojče vele”, naime, piše da katalonska regionalna vlada posle referenduma planira da uskoro proglasi nezavisnost, ali neće moći da se pozove ni na međunarodno ni na evropsko pravo, kao što ni Kosovo nije “postalo nezavisno pravno, već politički”.

- Ne postoji pravo na separatizam objašnjava “Dojče vele”, uz napomenu da je pravo naroda na samoopredeljenje važan princip međunarodnog prava, ali je to i zaštita teritorijalnog integriteta jedne zemlje na prvi princip poziva se katalonski pokret za nezavisnost, na drugi španska vlada.

Međutim, napominje nemački medij, međunarodnim pravom nije predviđeno pravo na secesiju, osim ako su u tome saglasne obe strane, što u Kataloniji očigledno nije slučaj.

- Pravo naroda na samoopredeljenje pretpostavlja da postoji jedan narod koji na to pravo može da se pozove. Deo naroda u okviru nacionalne države, čak i da ima određeni identitet, u međunarodnopravnom smislu nije narod koji može da se pozove na pravo na samoopredeljenje - sma-

tra profesor medunarodnog prava iz Bona Štefan Talmon.

To ne bi, dodaje nemački medij, mogli ni Bavarci ukoliko bi jednog dana odlučili da se odvoje od SR Nemačke, kao ni kosovski Albanci, koji ne važe za narod u međunarodnopravnom smislu.

“Dojče vele” podseća da je Kosovo nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali da međunarodnopravni status još nije razjašnjen. Srbija na Kosovo i dalje gleda kao na deo svoje državne teritorije, napominje nemački medij. Medunarodni sud pravde 2010. godine je, doduše, došao do zaključka da proglašenje nezavisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava, ali sud nije definisao statusno pitanje i potvrdio je Rezoluciju 1244 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni naslednik Srbija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.