Laž, obmana i nesposobnost

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

PROŠLE NEDELJE pojavio se videosnimak bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa i sadašnjeg šefa beogradske opozicije Balše Božovića kako, negde u februaru 2014. godine, javno predstavljaju projekat muzičke fontane na Slaviji, piše u autorkom tekstu Gorana Vesića u “Politici”.

Đilas i Božović su tada najavili izgradnju “muzičke fontane na Slaviji sa svetlosnim efektima” i “zaustavljanje saobraćaja na Trgu Slavija tokom vikenda kako bi se održavale manifestacije”. Ništa to ne bi bilo čudno da isti ti ljudi već četiri meseca ne vode brutalnu kampanju u medijima protiv iste fontane, izgrađene prema projektu koji su predstavljali.

Sve što se dešavalo u vezi sa fontanom najbolje pokazuje licemerje i nesposobnost beogradske opozicije. Licemerno je prozivati bilo koga zato što je izgradio nešto što ste vi sami planirali. Očekivati da građani ne pamte da ste vi neki projekat planirali i najavljivali u javnosti, a potom bez imalo stida napadate svoje protivnike zato što su to što ste planirali realizovali, jednostavno je podsmevanje i potcenjivanje građana. Kada već govorimo o nesposobnosti, izgradnja fontane na Slaviji je dokaz da je prethodna vlast upravo bila takva.

Ne sporim da su umeli lepo da planiraju i da još bolje pričaju. Planirali su muzičku fontanu na Slaviji, ali nisu bili u stanju da je naprave. Prema njihovom projektu, fontana je trebalo da košta 4,5 miliona evra. Mi smo tu fontanu izgradili za 1,8 miliona evra. Najavljivali su na prostoru gde je sada Beograd na vodi svoj projekat „Menhetn na Balkanu“još 2003. godine, ali nisu bili u stanju ni kamen da pomere kako bi raščistili teren, a da ne pričam o tome da nisu mogli da pronađu investitora koji bi uložio jedan evro, a ne 3,5 milijardi evra. Imali su ideju da srede Cvetni trg, usvojili plan još 2001. godine, ali su od njega napravili seoski vašar sve dok sadašnja gradska vlast nije realizovala taj projekat. Planirali su i da završe Prokop i izmeste železničku stanicu iz centra grada, ali osim lepih želja nisu uradili ništa. Želeli su i izmeštanje autobuske stanice u Blok 42, rekonstrukciju Kalenić pijace, proširenje pešačke zone...

Svašta su želeli, ali ništa od toga nisu bili u stanju da urade. Tu leži odgovor odakle takva frustracija i mržnja prema svim projektima koje radimo u Beogradu. Jer svaki metar kvadratni koji izgradimo i svaki projekat koji pokrenemo dokaz je njihove nesposobnosti. Tu je jasna razliku između nas i njih. Mi radimo, a oni pričaju.

Da li su imali novca da realizuju sve ove projekte? Naravno da jesu, ali nisu imali znanja ni volje. Zadužili su Beograd za 1,2 milijarde evra, ali su ostali preko 500 miliona dinara dužni trudnicama i porodiljama. Ostavili su nam da rešavamo probleme koje su napravili.

Tako smo prošle nedelje počeli drugu fazu projekta „Sagradimo dom zajedno” u okviru koga će 44 romske porodice dobiti socijalne stanove, što sa 120 porodica iz prve faze projekta omogućava da skoro hiljadu Romkinja i Roma počne da živi u uslovima dostojnim za život. Znate li gde su živeli ti Romi? Ispod Gazele, odakle ih je isti taj Đilas najurio i smestio u kontejnere. EU je izdvojila 3,4 miliona evra, a grad Beograd još toliko kroz zemlju i infrastrukturu kako bismo rešili brljotinu bivšeg gradonačelnika.

Kada se sve to zna, ne treba da nas čudi njihovo licemerje i bezobrazluk u vezi sa fontanom. To je pravo merilo njihove politike. Laž, obmana i nesposobnost.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.