Brnabić: za više beba u 15 opština vlada srbije izdvojila130 miliona

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

VLADA SRBIJE IZDVOJILA je 130 miliona dinara za mere populacione politike koje se već sprovode u 15 opština, konstatovano je na sednici Saveta za populacionu politiku kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade naglasila je da se “mora raditi na sprečavanju kašnjenja u isplatama naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, a praksa je pokazala da su kašnjenja uzrokovana obimnom dokumentacijom i njenom manualnom obradom umesto elektronske”. Ukazujući na veću vidljivost mera podsticanja rađanja, Brnabićeva je najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi.

Zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je podatke o opštinama kojima su dodeljena sredstva. Ona je navela da su demografski indikatori veoma loši u opštinama Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava, Prokuplje, Knić, Nova Varoš, Trstenik, Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište. Kako je istakla, opštine su do sada potrošile oko 75 odsto dobijenih sredstava na projekte kojima su obuhvaćene različite mere - od infrastrukturnih radova, proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, podsticajnih sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktviranja savetovališta za mlade i na populacionu edukaciju.

Kabinet ministarke Slavice Đukić Dejanović inicirao je povezivanje institucija na lokalu, poput instituta za javno zdravlje, domova zdravlja, škola, vrtića, ustanova kulture, medija, kancelarija za mlade, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i nevladinih organizacija, kao podršku postojećim i uvođenju novih mera populacione politike. Istakla je da Privredna komora Srbije na inicijativu premijerke priprema modele podrške poslodavcima, preko kojih bi država trebalo da podstakne društveno odgovorno poslovanje. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.