Surinam povukao priznanje Kosova!

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

Stalna misija Surinama pri Ujedinjenim nacijama (UN) donela je odluku o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države!

pokazuje da se mora istrajavati, razgovarati sa svima... Ovo je pokazatelj da proces priznavanja može da ide i u obrnutom smeru i zato je ovaj događaj značajan - izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je ukazao na to da mnoge zemlje nisu u toku i da ne ulaze u suštinu problema s kojima se Srbija suočava kada je reč o Kosovu, te donose odluke pod određenim pritiscima i pod uticajem velikih sila “o kojima možda nekad dovoljno i ne prosude”. Ministar je kazao i da je ovo veoma važan događaj koji zaslužuje posebnu pažnju.

- Prištinske vlasti ovo nisu očekivale. Oni su najavljivali da će svi da ih priznaju, da samo mi treba da ih podržimo da postanu članovi Ujedinjenih nacija - rekao je Dačić.

Takođe, šef srpske diplomatije istakao je i da se ono što je nastalo kršenjem prava u slučaju Kosova “širi kao virus” i da “naša generacija neće biti ta koja će videti da Kosovo ima stolicu u UN”.

- To se neće desiti dok Rusija i Kina ne promene stav - istakao je Dačić.

On je naveo da su se, doduše ne često, ovakve stvari dešavale i ranije. U slučaju Kosova, kazao je, to je bilo sa Sao Tome i Prinsipe posle smene vlasti.

- Ovo nije urađeno novcem, jer novca nemamo. Nije ni pritiscima - rekao je Dačić i istakao da mu je žao što su Kosovo priznali mnogi koji su bili prijatelji zemlje za vreme Josipa Broza Tita.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.