Katalonski lider traži fer suđenje

24 Sata (Serbia) - - PLANETA - Mb

Španski Vrhovni sud izdao je evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara. Istražni sudija je izdao naloge za hapšenje zbog “pobune, zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti prema nadležnim organima”.

PUDŽDEMON I NJEGOVI SARADNICI nalaze se u Belgiji, a sudija je odbio zahtev katalonskog lidera da svedoči putem video konferencije iz Brisela. Španski sud je odredio pritvor i za osam smenjenih članova katalonske vlade. Ovo je epilog krize koja je počela kada su katalonske vlasti proglasile nezavisnost. Centralne vlasti u Madridu su potom uvele direktnu prinudnu upravu, ukinule autonomiju, smenile rukovodstvo Katalonije i raspisale izbore za 21. decembar.

S druge strane, Pudždemon je poručio iz Belgije da „Madrid progoni članove regionalne vlade“i demantovao napise u medijima da će tražiti politički azil u Belgiji.

- Nisam došao u Brisel da tražim politički azil. Došao sam u Brisel kao prestonicu Evrope. Došao sam u Brisel na neodređeno vreme kako bih u srcu Evrope skrenuo pažnju na problem Katalonije - rekao je Pudždemon.

Potom je najavio da će njegova stranka učestvovati na izborima 21. decembar.

- Izbori predstavljaju izazov koji ćemo mi prihvatiti. Mi ćemo poštovati rezultate izbora, kao što smo uvek činili. Želim da pitam špansku vladu ovo: „Hoćete li i vi da učinite isto?“Želim jasnu posvećenost države. Hoće li poštovati rezultate ili ne? - rekao je Pudždemon.

Lider Katalonaca rekao je da će se vratiti kući „odmah“ako Španija garantuje fer sudski proces. On je kritikovao španski pravosudni sistem rekavši da sa svojim saradnicima želi da pokaže svetu „ozbiljni demokratski deficit u Španiji“.

Članica belgijske Vlade Mari Kristin Margem izjavila je da “Belgija ne mož da se meša u nacionalni suverenitet Španije” i dodala da katalonska kriza „treba da bude rešena političkim putem, a ne preko suda“. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.