BOLJI USLOVI ZA PACIJENTE U PADINSKOJ SKELI I PRNJAVORU

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Bs

završena je rekonstrukcija klinike za psihijatrijske bolesti “Dr laza lazarević” u Padinskoj Skeli, u čiju je obnovu, koju su finansirali švajcarska vlada i Grad beograd, uloženo nešto više od 2,2 miliona evra.

GraDoNačelNik beoGraDa Siniša Mali prilikom obilaska rekonstruisanih odeljenja zahvalio je Vladi Švajcarske i Vladi Srbije na finansijskoj pomoći i dodao da se još jednom pokazalo da kada se radi zajedno i u dobroj koordinaciji ne postoji stvar koja ne može da se odradi za dobrobit građana Beograda.

- Politika Grada Beograda je da najveću pažnju poklanjamo onima kojima su naša pažnja i briga najpotrebnije. Da li su to naši najmlađi sugrađani kada otvaramo vrtiće, naši najstariji kada uvodimo senior kartice ili brinemo o ovakvim institucijama, sve to shvatamo kao prioritet i obavezu - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, zamenjena je kompletna stolarija, urađena izolacija, sređena fasada, ali i sve ono što omogućuje bolju negu pacijenata, ali i rad zaposlenih.

- Mi ćemo kao grad nastaviti da unapređujemo pre svega primarnu zdravstvenu zaštitu, domove zdravlja, koji su naša odgovornost. Nastavićemo da razvijamo ustanove primarne zdravstvene zaštite tako da ljudi dobiju uslugu najbliže mestu stanovanja umesto da putuju kako bi došli do lekara rekao je Mali.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su sada stvoreni svi uslovi da pacijenti dobiju maksimalnu negu i terapiju.

- Kako je izgledala bolnica pre obnove, to nije moglo da se vidi ni u horor filmovima. Kada su popravljeni uslovi, zaposleni su već primetili da se pacijenti brže oporavljaju - naglasio je ministar.

On je podsetio da Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će depresija biti vodeća bolest u budućnosti, te najavio da će od naredne godine početi i skrining programi na depresiju u celoj Srbiji.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je obnova Klinike za psihijatrijske bolesti deo velikog projekta koji su sproveli Vlada Srbije, Grad Beograd i Vlada Švajcarske. Ukazao je na to da projekat ima tri segmenta - energetsku obnovu klinike “Dr Laza Lazarević”, energetsku obnovu Osnovne škole “Olga Petrov” u Padinskoj Skeli i izgradnju kombinovane toplane za proizvodnju toplotne i električne energije na bazi biomase.

- Švajcarska vlada dala je za taj projekat 7,7 miliona evra i 970.000 švajcarskih franka, dok je Grad Beograd projekat finansirao sa 1,5 miliona evra - rekao je Antić i dodao da je energetska obnova osnovne škola završena prošle godine i da je u prvoj sezoni napravljena ušteda 30 odsto. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.