Kuburović: 600 miliona dinara od oportuniteta u 2017.

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

fO mtclc OVg iOfkpg očekuje se da oko 600 miliona dinara bude uplaćeno u državni budžet na osnovu primene instituta oportuniteta (odlaganje krivičnog gonjenja uz obavezu okrivljenog da određeni novčani iznos uplati u budžet). “Taj novac će, kao i do sada, biti raspoređen onima kojima je najpotrebniji”, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Nakon što je zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom u Kruševcu uručila ključeve 13 sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama iz različitih krajeva Srbije, Kuburovićeva je rekla da je ove godine 350 miliona dinara iz oportuniteta na osnovu javnog konkursa dobilo 98 korisnika. Kako je istakla, početkom sledeće godine očekuje se novi konkurs za dodelu sredstava iz oportuniteta, istakavši da javna tužilaštva efikasno primenjuju taj institut.

- I ove kao i prethodne godine najveći deo novca je izdvojen za zdravstvo, 131 milion dinara, a 46 miliona dinara je izdvojeno za nabavku sanitetskih vozila koja se dodeljuju domovima zdravlja, kliničkim centrima i bolnicama - naglasila je Kuburovićeva, i dodala da je do septembra ove godine zaključeno oko 12.000 sporazuma o oportunitetu, što znači da ćemo i ove godine imati oko 600 miliona dinara uplaćenih u budžet.

Pored zdravstva, novac od oportuniteta prosleđuje se prosveti i socijalnim ustanovama, dodala je Kuburovićeva, napomenuvši da Ministarstvo pravde takođe kontroliše trošenje raspodeljenih sredstava tako da svaki korisnik mora da utroši sredstva na način koji je predviđen ugovorom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.