Otvoren muzej „Luvr“u Abu Dabiju

24 Sata (Serbia) - - PLANETA - rs

rosle 10 godina gradnje i uloženih više od 650 miliona dolara glavni grad Ujedinjenih crapskih gmirata - cbu fabi dobio je ouzej „nuvr“P irad-muzejN smešten u 55 zgrada pod ogromnom kupolomN čuva kratku istoriju najvećih svetskih religijaN uključujući i judaizam - i to u zemlji koja zvanično ne priznaje kzraelP

OVO lg rtVk UpkVgtZcnpk oUZgl u svetu koji nosi poruku tolerancije. Za razliku od drugih muzeja koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju isticaće univerzalne teme i međusobne uticaje civilizacija.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova žena Brižit otvorili su muzej sa liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom i nekoliko drugih lidera arapskih zemalja.

- Moji prijatelji, ovde počinje borba za generaciju, za naše mlade. Ovu bitku mi vodimo uz duh pobede, jer sa naše strane mi predstavljamo lepotu celog sveta rekao je francuski predsednik.

Muzej ima stalnu postavku od 600 umetničkih dela i 300 pozajmljenih od Francuske. Za javnost je otvoren u prošlu subotu, a ulaznica košta 60 dirhama (16,8 dolara).

Francuska i UAE su pre deset godina potpisale ugovor o izgradnji Luvra u Abu Dabiju, kojim je Abu Dabi pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korišćenje imena “Luvr” u narednih 30 godina i šest meseci, kao i 750 miliona dolara za angažovanje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umetničkih dela pozajmljenih iz 13 muzeja.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.