Beograd je fantastična investiciona destinacija

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - bs

regionalni forum “beogradski investicioni dani”, koji je održan prošle nedelje, okupio je više od 400 učesnika iz Srbije i sveta, kao i gradonačelnike beograda, tirane, Podgorice, Sarajeva, zagreba i banjaluke.

GraDoNačelNik beoGraDa Siniša Mali kazao je da su “Beogradski investicioni dani” prilika za sve u regionu da u direktnoj komunikaciji predstave svoje potencijale i razmene mišljenja i ocenio da zajednički nastup gradova pokreće ekonomiju i privredu regiona.

- Moramo da sarađujemo da bismo bili jači u globalnom svetu, gde je konkurencija izuzetno jaka. Zajednički nastup važan je zbog investicija, pokretanja ekonomije i privrede, koji omogućavaju nova radna mesta i unapređenje života građana kazao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da forum povezuje ključne aktere iz regiona u sferi države, lokalne zajednice i investicija, kojih je prošle godine bilo 300, a ove 430.

- Ove godine posebnu pažnju posvećujemo regionalnoj saradnji jer smatramo da je ona veoma važna u kontekstu novih investicija. Beograd doživljava ubrzani i uzbudljivi razvoj za koji su najzaslužnije zdrave finansije grada i investicije - naveo je Mali.

On je ukazao na to da je nova gradska vlast pre tri i po godine preuzela rukovođenje Beogradom, koji je u tom trenutku bio na rubu bankrota, sa uništenim finansijama i propalim preduzećima.

- Zato smo tada krenuli u veliki posao

finansijske konsolidacije koji je uspešno završen, što, između ostalog, znači i da smo uspeli da vratimo skoro 500 miliona evra duga. Beograd je postao povoljna destinacija za investiranje - ukazao je Mali.

On je podsetio da je prošle godine na istom skupu rekao da je broj nezaposlenih u gradu posle mnogo godina smanjen ispod 100.000 upravo zahvaljujući velikom broju investicija i merama aktivnog zapošljavanja.

- Danas sa ponosom mogu da kažem da je taj broj oko 88.000, što je tačno 20.000 manje nezaposlenih nego 2013. Zato vas pozivam da investirate u Beograd i Srbiju, koji vam svojim položajem i sporazumima o slobodnoj trgovini otvaraju vrata za ceo svet kazao je Mali.

I premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je investitore da u što većem broju ulažu u Beogradu i Srbiji. Ona je rekla da je Beograd „fantastična investiciona destinacija“i da je Vlada Srbije puno uložila u to da Srbija bude stabilno poslovno okruženje i da postigne makroekonomsku, fiskalnu i političku stabilnost.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je važno to što su “Beogradskim investicionim danima” prisustvovali donosioci odluka, finansijski investitori i kompanije i da je to “trougao uspeha”.

- Razgovarali smo o 80 projekata u vrednosti oko 1,5 milijardi evra - rekao je Čadež. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.