VUČIĆ: OČEKUJEMO DODATNE INVESTICIJE IZ AUSTRIJE

“Srbija ima tri puta po šest meseci, tokom kojih će Evropskoj uniji predsedavati njeni susedi, da iskoristi za svoj dalji put u Evropsku uniju”, konstatovao je predsednik srbije aleksandar vučić posle posete austriji.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

POSLE SUSRETA sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, Vučić je rekao da je Srbiji potrebna pomoć i podrška i da je “i ima u predsednicima vlada Bugarske i Austrije”.

- Čini se da vidimo svetlo na kraju tunela, i izlaz iz teških situacija u kojima je bila naša zemlja - poručio je Vučić.

Izrazio je uverenje da kancelar Kurc ima “bezgraničnu volju” da pomogne nama i drugim narodima u regionu.

- Bićemo dosadni i zvaćemo ga da češće dolazi u našu zemlju - naglasio je Vučić.

Dodao je da ne možemo očekivati čuda za vreme predsedavanja suseda, već da je na nama da ispunimo obaveze. Predsednik je kazao da je zahvalan Kurcu za sve što je učinio, ne samo za Srbiju, već ceo Zapadni Balkan, na njegovom posvećenom radu i stalnim porukama podrške.

- Imali smo priliku da zajedno radimo i na jednom od najtežih pitanja za savremenu Evropu, kao što je migrantska kriza. Kurc je bio posvećen tom pitanju i pozivao danonoćno da vidi ko kako može da zaštiti interese Evrope i Austrije, pomagao je Srbiji i to ne možemo nikada da zaboravimo - rekao je Vučić.

Ukazao je na ekonomsku saradnju dve zemlje, navodeći da u Srbiji 450 austrijskih kompanija zapošljava 13.000 ljudi i da očekuje da će se taj broj značajno povećati.

- Obavestio sam predsednika Vlade Austrije o sastanku sa Privrednom komorom Austrije i investitorima, koji su rekli da nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017.godine, a biće i sve bolje. Pozivamo i druge investitore da dođu u našu zemlju i da vide da je Srbija na putu ka EU, zemlja koja se menja - naglasio je Vučić.

Kako je rekao, dve zemlje imaju dobru saradnju u svim sferama i zamolio Kurca da svoju dosadašnju bezrezervnu podršku Srbiji pruža i u budućnosti. Rekao je da očekuje da saradnja dve zemlje bude još uspešnija sada kada je Kurc na mestu kancelara i da će češće da dolazi u Srbiju.

- Ima otvoren poziv, bio je puno puta ali nikada nije mogao da se zadrži. Kako dođe, prođe tri četiri sastanaka, i ide nazad. Nadam se, iako nije realno da će kao kancelar imati više vremena, da će moći duže vreme da provede u našoj zemlji - istakao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbija imati priliku da ugosti kancelara u prvoj polovini ove godine, a predsednika Aleksandera van der Belena - u drugoj.

Predsednik Srbije zamolio je Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva “propisana” rešenja.

Posle dvosatnog sastanka sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, Vučić je rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Kurc ima naš otvoren poziv. Bio je puno puta, ali nikada nije mogao da se zadrži. nadam se, iako nije realno da će kao kancelar imati više vremena, da će moći duže vreme da provede u našoj zemlji

- Ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti i ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane. On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je “uvezla” prijemom novih članica.

- Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima - poručio je Van der Belen i dodao da veruje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.