RUSI VOLE NAŠU HRANU: DOGOVOREN IZVOZ OD 12 MILIONA EVRA

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Privredna komora Srbije ocenila je da je nastup srpskih kompanija prehrambenog sektora na sajmu “prodekspo 2018” u moskvi bio uspešan, što potvrđuje dogovor o potpisivanju devet ugovora i tri predugovora. ukupna vrednost dogovorenih izvoznih aranžmana u rusku Federaciju je oko 12 miliona evra.

NASTUP 15 KOMPANIJA iz Srbije na najvećoj sajamskoj manifestaciji u Moskvi organizovali su PKS, Razvojna agencija Srbije, uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat “Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru”, koji finansira Vlada Ruske Federacije.

Predstavnici 15 srpskih kompanija koje su učestvovale na sajmu zadovoljni su dobrom posetom nacionalnog štanda i uvereni su da će naš izvoz u Rusiju i dalje rasti. Nacionalni štand Srbije posetio je i zamenik ministra poljoprivrede Rusije Jevgenij Vasiljevič Gromiko, dok je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić posle posete izložbi za “Novosti” rekao da ga raduje dobra poseta srpskom štandu i interesovanje Rusa za srpsku hranu i pića. Predstavnik Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić rekao je da je za nas važno da se donekle stabilizovao kurs rublje, jer je to preduslov da bi se mogao uspostaviti kontinuirani rast izvoza u Rusiju.

Od naših izlagača na štandu najveći interes izazvali su proizvođači mesnih prerađevina “Zlatiborac” i “Karneks”, kao i proizvođači sira i ostalih mlečnih proizvoda. Takođe, ohrabruje činjenica da je na ovoj izložbi pokazan interes i za srpske sokove. Na srpskom štandu nije bilo najpoznatijih proizvođača naših vina i rakija, a razlog tome je što su oni već uspostavili kontakte i saradnju sa ruskim distributerima, pa se u Rusiji mogu kupiti naša pića.

Na nacionalnom štandu Srbije nastupili su: “Bahus” iz Paraćina, “Meggle Srbija” iz Kragujevca, PIP iz Novog Sada, “Carnex” iz Vrbasa, “Beocapra” iz Šida, Zemljoradnička zadruga “Moravac” iz Leskovca, “Nectar” iz Bačke Palanke, “Kuč company” iz Kragujevca, Mlekara Šabac, kao i firme sa sedištem u Beogradu - “ITN group”, “Master fruits”, “Mundorama”, Nacionalna distribucija, “Zlatiborac” i “Mirax agrar”.

U saopštenju Privredne komore Srbije navodi se da je Federalna agencija za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede Rusije dodelila specijalno priznanje kompaniji “Carnex” za kvalitet proizvoda. Priznanje je osvojeno u konkurenciji 2.450 izlagača iz 63 zemlje i 31 nacionalne izložbe. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.