Boris Malešević

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - DRŽAVA SRBIJA I GRAD BEOGRAD Autor je selektor plivačke reprezentacije osoba s invaliditetom Paraolimpijskog komiteta Srbije

godinama, uz pomoć raznih organizacija OSI (osobe s invaliditetom, prim. a.) posebno Paraolimpijskog komiteta Srbije, motivišu nas da se bavimo sportom kroz razne faze rekreativnog, takmičarskog ili vrhunskog tipa. Sportski objekti su prilagodljivi, ali najveći problem je nedovoljna zainteresovanost nas samih da krenemo da se bavimo sportom.

Poražavajuće je koliko je mali broj OSI u Beogradu koji se odlučuju da na taj način pokušaju da pronađu sebe i pomognu sebi u budućem životu. Mnogi kažu da je inkluzija večni proces u životu OSI. Ne slažem se, znam da je to proces koji završimo na najbolji način i postajemo ravnopravni članovi našeg društva po svakom pitanju. Da postignemo taj cilj, bavljenje sportom je najlakši način.

Veliki problem je i nedovoljna edukacija roditelja dece s invaliditetom i njihova nezainteresovanost da im se deca bave sportom. Veliki broj roditelja invalidnost smatra sramotom i ne pričaju otvoreno i ne rade ništa da svoju decu motivišu na bavljenje sportom.

Iz ličnog iskustva znam da okolina reaguje jako dobro kad vidi OSI koji je dobar sportista i motiviše ga na najbolji mogući način. Zahvaljujući sportu, mnogi od OSI (i ja takođe) prošli smo fazu inkluzije, živimo lepim životom, a najlepši dar sporta je što smo upoznali ljude koji su postigli nešto u svojim profesijama, druge vrhunske sportiste, lekare, profesore... i družimo se s njima. Kao zaključak mogu da kažem da bavljenje sportom OSI sigurno ulepšava i produžuje naš život.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.