“Sud za zločine ovk ostaće mrtvo slovo na papiru”

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

MINISTARKA PRAVDE Nela Kuburović izrazila je bojazan da će Specijalni sud za ratne zločine OVK, na kome insistira EU, ostati mrtvo slovo na papiru.

- Nisam sigurna koliko će taj sud uopšte zaživeti jer se toliko dugo najavljuje podizanje optužnica, a ništa se ne događa - izjavila je Kuburovićeva za “Novosti”.

Veliki broj predmeta koji su bili pokrenuti za zločine nad Srbima, ne samo poslednji slučaj “Medikus”, završen je obustavom postupka bez ikakvog obrazloženja, objasnila je ministarka. Kako je dodala, nijedan postupak vođen pred pravosudnim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

- Štaviše, Euleks najavljuje da će smanjiti svoju misiju i da će u potpunosti napustiti deo koji se tiče pravosuđa rekla je Kuburovićeva.

Ona je ocenila da vraćanje poternica na kojima se nalaze Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali kosovski Albanci protiv kojih su podignute optužnice u sistem Interpola predstavlja rezultat uspešne diplomatske ofanzive naše zemlje.

- Srbija je uspela da istera na čistac da su to optužnice koje su donete na osnovu relevantnih zakona i da svi treba da poštuju međunarodne prilike - rekla je ministarka.

Kada je reč o predstojećim promenama ustava Kuburovićeva je rekla da je u predlogu amandmana koji su poslati Venecijanskoj komisiji uvažen veliki broj primedbi i da je dosta toga izmenjeno, uključujući brisanje zlatnog glasa prilikom odlučivanja u Velikom savetu sudstva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.