Kombinovani test namučio male maturante

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - GENERALNO, OSMACIMA JE TREBALO

Kombinovanim i testom iz maternjeg jezika u subotu je završen probni maturski ispit za . osmaka u osnovnim školama u Srbiji. Dan ranije, mali maturanti polagali su test iz matematike.

manje vremena za rešavanje testa iz srpskog jezika nego za test iz matematike. Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković navela je da je polaganje probnog završnog ispita iz matematike svuda prošlo bez ikakvih problema i da su učenici ocenili da je test bio “prilično ozbiljan”.

- Bolje je da svaki od ovih testova bude ozbiljan, da deca shvate ozbiljnost završnog ispita i da imaju vremena da nauče sve ono što nisu imali vremena da do sada savladaju - rekla je Nedeljkovićeva.

Kako je rekla, ocena učenika i nastavnika je da je test iz srpskog jezika bio najlakši.

- Test iz srpskog jezika bio je mnogo lakši od kombinovanog testa. Najlakše mi je pao deo testa gde smo iz datog pasusa morali da prepoznamo o kom se delu ili piscu radi. S druge strane, kada je kombinovani test u pitanju, gotovo svi smo se iznenadili jer su fizika i istorija, za koje smo očekivali da će biti teški, zapravo bili veoma laki za razliku od hemije i geografije - kazala je za „Blic“Sofija Perić (13), učenica Osnovne škole

„Mihailo Petrović Alas“, gde je probni ispit polagalo oko 80 osmaka.

Slične utiske s polaganja nose i njene vršnjakinje Marija Kupinac i Radmila Vukosavić, kojima su najviše muke zadala pitanja iz geografije o povezivanju reka.

- Pored toga, malo teže smo se snašli i sa zadatim hemijskim reakcijama, dok što se tiče istorije, pitanja o godini nekog rata su nas takođe dovodila u dilemu iskrene

su ove dve devojčice.

Andrija Nikčević se, kaže, za probni test nije spremao, ali planira da zagreje stolicu za onaj „pravi“.

- Biologija mi je bila veoma teška, dobijali smo kratka pitanja na koje se daju kratki odgovori, pa me je to malo zbunilo. S druge strane, odlično sam se snašao sa pitanjima iz srpskog jezika, osim glasovnih promena, koje su me baš namučile - rekao je Andrija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.