Pregovori sa “Rio-Tintom” o novim investicijama u Srbiji

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

PREMIJERKA SRBIJE Ana Brnabić razgovarala je u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije “Rio-Tinto”, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice, o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja Jadar projekta, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je razgovarala sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom “Rio Tinto Ventures” Endruom Litamom. Predstavnici kompanije “Rio Tinto” rekli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne zajednice.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru Vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama. Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine.

Brnabićeva je naglasila važnost ovog projekta i istakla da će nam globalni konkurenti biti najverovatnije Čile i Argentina. Takođe, dogovoreni su sastanci na kvartalnom nivou sa rudarskim konglomeratom “Rio Tinto”.

- Ja ću se sada i lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta, kako bi imali maksimalan pozitivan efekat - kaže premijerka.

“Rio Tinto” posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom “Rio Sava Explorations” d.o.o, koja radi na razvoju Jadar projekta. Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu “Rio Tinto Explorations Dunav” d.o.o. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.