Racija španske i srpske policije: Vračarac španski “kralj skanka”

24 Sata (Serbia) - - HRONIKA - Bb

U zajedničkoj akciji policije Španije i Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, na teritoriji Barselone i Valensije otkrivene su tri ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima, a iza rešetaka se našlo devet osoba, među kojima je osmoro srpskih i jedan državljanin Hrvatske.

U LABORATORIJAMA JE PRONAĐEN zasad sa više od 2.500 biljaka, čija je ukupna težina procenjena na oko 2,5 tona. Kao vođa grupe označen je Goran Antonić (38) iz Beograda. Uhapšeni su i M. Š. (41), S. Č. (56), B. V. (38), V. N. (40), N. M. (38), D. Š. (35), V. K. (41) i hrvatski državljanin M. M. (39).

Posle pretresa stanova osumnjičenih na teritoriji Srbije, u ovoj akciji zaplenjeno je više putničkih motornih vozila i pronađene su veće količine novca. Pretresana je i Antonićeva luksuzna kuća sa bazenom u Beogradu. Procena policija dveju zemalja je da je ova grupa svaka tri meseca iz svojih laboratorija ubirala pola tone marihuane. To,

praktično, znači da bi svakih 90 dana bili bogatiji za dva miliona evra.

Inače, Antonić je dobro poznat beogradskoj

policiji. Pre nekoliko godina je teško ranjen i ostao je invalid. U tom oružanom sukobu ostao je bez noge. Tada je odbio saradnju sa operativcima i nije želeo da kaže ko je pucao na njega. Uhapšeni kriminalci već dugo žive s porodicama u Španiji. Iznajmljivali su vile na periferiji, a drogu su, kako se sumnja, distribuirali po zapadnoj Evropi.

Zahvaljujući tesnoj saradnji srpske i španske policije, na Pirinejskom poluostrvu pronađeno je poslednjih godina više od dvadesetak laboratorija za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima. Uhapšeno je više od 100 ljudi, raznih nacionalnosti, najviše Srba, Crnogoraca i Hrvata, ali je bilo i “predstavnika” zemalja gotovo cele Evrope.

Stručnjaci navode da se ovoliki broj kriminalaca iz Srbije slio u Španiju jer im odgovara tamošnja kaznena politika. Upozoravaju da je kazna za proizvodnju marihuane, odnosno ovakva krivična dela, gotovo najniža u Evropi. Pored toga, dobre su transportne veze, pa se iz Španije skank i marihuana, teretnim vozilima, najlakše prebacuju kopnenim putem. Vozači kamiona gotovo i ne znaju šta prevoze. Kriminalci za ovakav vid krijumčarenja često angažuju i porodice s decom. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.