Kineska fabrika guma ulaže u Srbiju 400 miliona evra

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Poznati kineski proizvođač guma “Linglong”, koji već godinu dana traži lokaciju za evropski pogon, sve je bliže odluci, ako je suditi po napisima u stranim medijima, da u konkurenciji četiri države fabriku otvori u Srbiji.

REČ JE O INVESTICIJI vrednoj 400 miliona evra. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila. “Evropski gumarski žurnal”, pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list “Hospodarske novini”, jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

- Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju piše češki list.

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

- Tačno je da se “Linglong” interesovao

za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna. Pregovori se vode na državnom nivou - prenose “Novosti” informacije upućenih u gumarsku industriju Srbije.

Da se još pregovara potvrdili su i kineski izvori. Baš kao i sam “Linglong” u odgovoru na tekst “Evropskog gumarskog žurnala”.

Da “Linglong” razmišlja i o Srbiji čulo se pre godinu dana. Kineski ambasador u našoj zemlji Li Mančang najavio je prošlog juna da u Srbiju stiže veliki proizvođač guma. Evropa je već tada uveliko šuškala da “Linglong” traži lokaciju, a da su u užem izboru Češka, Poljska i Slovačka. Od tog momenta u trku je ušla i Srbija. Ova kompanija je godinama unazad u prvih 20 svetskih proizvođača guma i prvih pet u Kini.

- S jedne strane, proizvodnja guma se seli i skoro je potpuno preseljena

u Aziju, jer su tamo blizu sirovine. Blizu su kapaciteti za proizvodnju veštačkog kaučuka i plantaže prirodnog. S druge strane, nije nelogično da žele da ulažu i pokrenu proizvodnju u Srbiji zbog perspektive izvoza u Evropsku uniju - objasnili su tada u Privrednoj komori Srbije.

Tokom prva tri kvartala prošle godine u sektor gume i plastike stiglo je 73,1 milion evra stranih investicija. Ranija prodaja “Tigra” “Mišlenu” i dalje je jedan od najuspešnijih primera privatizacije u Srbiji. Ona sada generiše oko 50 odsto prihoda u proizvodnji gume. Strane kompanije koje su investirale u srpsku proizvodnju guma i plastike su “Mišlen”, “Kuper tajers”, “Mitas”, “Kuper standard”, “Sigit”, “Mekaplast”, “AD Plastik”, “Kontitek”, “Teklas”, “Hačinson”, “Konfecioni Andrea”, “Norma grup”, “Kolektor”, “Manjeti Mareli”. rt llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.