Zoo-vrt postaje dom hijenama i pingvinima

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Radovi na izgradnji modernog vanbolničkog porodilišta u Lazarevcu, koje se nalazi u okviru kompleksa Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” biće završeni do kraja avgusta, najavio je juče gradski menadžer Goran Vesić prilikom obilaska završetka treće faze radova na izgradnji tog objekta.

VESIĆ JE NAGLASIO da je “za ove četiri godine posetio puno novoizgrađenih objekata, ali da mu je ovaj jedan od najdražih zato što zna koliko su se ljudi iz Lazarevca borili za to”.

- Nalazimo se na gradilištu prvog vanbolničkog porodilišta koje se gradi na teritoriji Beograda posle 40 godina, a objekat će biti završen do kraja avgusta. To je bilo važno za Lazarevac jer se na ovoj opštini godišnje rodi više od 600 beba, ali samo oko 150 žena se porađalo u Lazarevcu, dok su ostale išle u Beograd. Ovaj deo Lazarevca od Beograda je udaljen oko 60 kilometara, a neki delovi opštine su udaljeni i oko 90 kilometara, što je i razlog da se ovde izgradi jedno novo, moderno porodilište - rekao je Vesić.

On je precizirao da projekat vredi 120 miliona dinara, te da je polovinu sredstava obezbedila Opština Lazarevac, a drugi deo Vlada Srbije preko Evropske investicione banke.

- To je jasan pokazatelj koliko dobro mogu da sarađuju vlada, grad i opština, kako bi ovaj značajan objekat bio završen. Ovaj objekat je, uz Klinički centar u Nišu, najmoderniji bolnički objekat koji se gradi u Srbiji i biće urađen po najvišim svetskim

standardima - istakao je Vesić i dodao da će se istvovremeno i na domu zdravlja krenuti sa zamenom stolarije, što će takođe finansirati Evropska investiciona banka.

Gradski menadžer je najavio da će Grad Beograd u budućnosti voditi računa da više vrtića radi i posle radnog vremena, kao i da se razmišlja o tome da se vrtići urade u javnim preduzećima koja imaju više od hiljadu zaposlenih.

Državni sekretar u Ministrastvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević ponovio je da je ovo dobar pokazatelj

saradnje opštine i grada sa resornim ministarstvima.

- To je samo početak ulaganja u mnoge opštine širom Srbije, a pogotovu u opštinu Lazarevac. Potpisan je ugovor za zamenu celokupne stolarije Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević”, u visini od 24 miliona dinara, a očekuje nas i zaključenje ugovora o donaciji dva transportna vozila za prevoz pacijenata - rekao je Stević.

Dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević”, rekao je da će vanbolničko porodilište obuhvatati 1.300 kvadrata. bs llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.