Mogerini: Zapadni Balkan strateški region za Evropu

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

“SRBIJA ĆE DOBITI PODRŠKU za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica”, rekao je Eduard Kukan, član Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta uoči današnjeg objavljivanja Izveštaja EK o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata. Evropska komisija je još prošle godine dodelila pohvalnu etiketu lidera u procesu evrointegracija Srbiji i Crnoj Gori, jedinim zemljama sa Zapadnog Balkana koje su uključene u pristupne pregovore s EU.

Ministri spoljnih poslova EU razgovarali su juče na sastanku u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini rekla je da je to bila “razmena mišljenja kako da se sa partnerima na Zapadnom Balkanu bolje saradjuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini.

Ona je najavila da već danas, nakon usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan. Mogerinijeva će u regionu boraviti do 19. aprila i posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji. Evropska komisija će danas objaviti izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.