Hvala na podršci: Nemačka je ključna zemlja za Srbiju

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

“Nemačka je ključna zemlja za Srbiju”, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je samo trgovinska razmena s pokrajinom Baden-Virtemberg, čiji je premijer Vinfrid Krečman juče bio njegov gost, dostigla prošle godine , miliona evra, što je povećanje od , odsto.

 OVDE SU VELIKE KOMPANIJE iz te pokrajine, poput “Boša”, ali u Pančevo dolazi CTF, uložiće 160 miliona evra - rekao je Vučić na pres konferenciji s Krečmanom, uz opasku da nama isto tako trebaju i stotine malih firmi iz Nemačke koje bi ulagale u Srbiju, te da zbog toga moramo dalje da radimo na tome da uslovi za ulagače budu što povoljniji.

Vučić je zahvalio Krečmanu što je u Beograd doveo delegaciju od sto ljudi, što, kako je rekao, govori o podršci koju pružaju Srbiji, ali i o njihovoj zainteresovanosti za budućnost Srbije.

- Da bi preduzeća pokazala veći interes za našu zemlju moramo da smanjujemo birokratiju, da obezbedimo lakše osnivanje firmi, veću podršku za infastrukturne projekte - rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo, posebno su razgovarali o dualnom obrazovanju.

Kakva bi to bila budućnost

Srbije bez Nemačke?

Kako je rekao, očekuje da ove godine dostignemo pet milijardi evra trgovinske razmene i naveo da će Nemačka biti za tri godine partner sa kojim će Srbija ostvarivati 20 odsto ukupne trgovinske razmene sa svetom. Dodao je da nemačke firme zapošljavaju 44,619 radnika i da očekuje da će ih biti i više od 50.000.

Vučić je rekao da su razgovarali i o projektima vezanim za Dunavsku strategiju i zaštiti životne sredine i rekao da u toj oblasti prilično zaostajemo, ali smo imali obavezu da zemlju prvo spasavamo od bankrotstva.

Predsednik Srbije istakao je da to što Nemačka ima drugačiji odnos prema Kosovu i Metohiji od Srbije neće promeniti naš odnos prema toj zemlji, jer je Srbija od Nemačke dobila mnogo u poslednje vreme, a to će se u budućnosti samo povećavati.

- Nemačka ima drugačiji odnos prema KiM nego Srbija, ali moram da moram da vas pitam da mi objasnite kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke - upitao je predsednik.

Kako je rekao, on “ne misli da je rešenje da ne razgovaramo ni sa kim ko je priznao KiM” i dodao da bi voleo da Nemačka nije priznala KiM. Vučić je ponovio da se Srbija neće odreći prijateljstva sa Nemačkom.

Jedno sam siguran - rešenje neće biti bezbolno za Srbe

Predsednik je rekao da još nema predlog rešenja za KiM i da nije siguran da će ispoštovati da to rešenje ponudi do kraja aprila, ali je konstatovao da ono sigurno za Srbe neće biti lako. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da će predlog, ako to bude moguće, uraditi tako da ne oslabi poziciju Srbije, ali i da garantuje da će vredno raditi kako bismo se približili kompromisnom rešenju i postigli dogovor. Dodao je da ne spada u ljude koji su za to da se održava situacija zamrznutog konflikta i čekaju bolja vremena...

Primetio je, međutim, da sa kakvim god rešenjem da izađe, uveren je da će ono biti “dočekano na nož”, i to svuda u okruženju, i u svetu, ali posebno ovde u Srbiji.

- Na rešenju ću raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se ono pronađe... Jedino u šta sam siguran je da ono neće biti bezbolno za nas Srbe - zaključio je Vučić.

Krečman: Srbiji je mesto u EU

Nemačka i Baden-Virtemberg nastaviće da podržavaju Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, izjavio je Krečman. “Srbiji je mesto u EU i u to smo potpuno uvereni. Doprinos Srbije u pristupnom procesu zaslužuje veliko poštovanje”, podvukao je Krečman i dodao da “brojnost delegacije koja se sastoji od predstavnika politike, privrede, nauke i civilnog društva pokazuje da ozbiljno želimo da intenziviramo i produbimo saradnju sa Srbijom”. rt llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.