Zbog sive ekonomije gubimo kilometar autoputa dnevno

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE Marko Čadež izjavio je da zbog sive ekonomije Srbija svaki dan izgubi kilometar autoputa, kao i da nema sektora u privredi koji nije pogođen nelegalnom konkurencijom.

Čadež je naveo da brojke pokazuju da su sektori usluga, maloprodaje, turizma i tekstila najizloženiji sivoj ekonomiji, te da je čak 60 odsto tekstilne robe na domaćem tržištu vezano za sivu zonu.

- Na pijacama možete naći švercovanu robu koja nema nijedan sertifikat države Srbije - rekao je Čadež.

On je ukazao na kompleksne probleme kao što su način carinjenja i tarifni carinski brojevi i određivanje cene pri uvozu, navodeći da je više od 100 inicijativa PKS u proteklih godinu dana bilo vezano za borbu protiv sive ekonomije.

Kao primer pozitivne saradnje PKS sa privrednim subjektima, Čadež je naveo nedavno uspešno sprovođenje zajedničke akcije u sprečavanju šverca poljoprivredne agromehanizacije iz drugih zemalja. On je istakao da je legalna privreda najveći gubitnik u sivoj ekonomiji i ukazao da je važno da država učini sve što je moguće u borbi protiv nelegalne konkurencije. Takođe, smatra i da privrednici koji legalno posluju i redovno plaćaju poreze treba da upućuju na probleme i na to u kojim bi segmentima institucije i inspekcije mogle bolje da rade svoj posao. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.