Dani beograda: proglašeni najbolji od najboljih

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - Bs

Svečanom povorkom do spomenobeležja na Kalamegdanu i polaganjem venaca na mestu gde je . godine knez Mihailo Obrenović primio ključeve grada od poslednjeg turskog komandanta Ali Riza-paše, juče su počeli tradicionalni “Dani Beograda”, tokom kojih se od . do . aprila obeležavaju najvažniji datumi u istoriji prestonice.

TAKOĐE, NA SVEČANOJ SEDNICI Skupštine Grada Beograda saopšteni su dobitnici Nagrade grada Beograda za 2017. godinu. Laureatima će nagrade biti uručene u sredu. Svečanom sednicom predsedavao je Nikola Nikodijević, predsednik gradske Skupštine, uz prisustvo gradonačelnika Siniše Malog, zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića, zamenice predsednika Skupštine grada Andree Radulović, načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić, gradskog menadžera Gorana Vesića, članova Gradskog veća, gradskih sekretara i odbornika Skupštine grada.

- Sednica Skupštine grada je jedan od najsvečanijih činova tokom proslave “Dana Beograda”. Proglasii smo najbolje među najboljima za 2017. godinu. Komisijama, verujem, nije bilo lako da izaberu dobitnike, s obzirom na veliki broj kandidata. Ponosan sam na činjenicu da živimo u gradu u kojem se iz dana u dan događaju nove pozitivne promene, ali i koji ima veliki broj pojedinaca koji nesebično daju sebe i svoju struku kako bismo živeli bolje, modernije i uspešnije - rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji “Dani Beograda” obiluju kvalitetnim programom, velikim brojem izložbi i koncerata, ali i kulturno-istorijskim predavanjima na kojima će Beograđani moći da se upoznaju sa istorijom svog grada.

- Verujem da će ova manifestacija na-

To što vam je Skupština grada dala saglasnost da postavite spomenik, ne znači da možete da postavite spomenik kakav želite. Naprosto, za to moraju da daju saglasnost nadležne institucije, koje u slučaju spomenika Juriju Gagarinu ne da nisu dale saglasnost, nego nisu bile ni upoznate. Zato je to što je postavljeno uklonjeno.

Goran Vesić, gradski menadžer

staviti da raste svake godine, budući da za narednu godinu već spremamo nešto novo. Izuzetno sam zadovoljan načinom na koji Beograđani prihvataju ovu manifestaciju, ali i sa kolikim entuzijazmom učestvuju u proslavi. Ovo su datumi koji su menjali istoriju Beograda i Srbije zbog čega zaslužuju da ih dostojanstveno obeležimo - zaključio je Nikodijević.

Pre svečane sednice, Nikodijević je položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću. Svečana povorka, uz prigodan program, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjičku brigadu i pitomce Vojske Srbije, krenula je sa Trga Republike do spomen-obeležja na Kalemegdanu. Posetioce je na Kalemegdanu sačekao program koji su organizovali glumci Omladinskog pozorišta Dadov, koji su izveli performans predaje ključeva grada.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović podsetio je da se manifestacija “Dani Beograda” održava već 16 godina i rekao da je “glavni cilj da se posetioci upoznaju sa divnom i burnom istorijom grada”.

U okviru manifestacije, danas počinju stručni obilasci Kalemegdanske tvrđave, a program je podeljen na turski, austrijski i srpski period, dok će u Muzeju grada Beograda biti postavljena izložba istorijskih knjiga. Biće organizovan i program “Javnog vođenja”, koji podrazumeva ture za sve zainteresovane sugađane koji će moći da se upoznaju sa drugačijim Beogradom i čuju nove priče - lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive. Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, kao i šetnja Zemunskom tvrđavom. Svi koji požele moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule, a za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje - Šumatovačka.

Inače, tokom Dana Beograda svi muzeji grada Beograda i pozorišta, kulturne ustanove i istorijske kuće otvoriće svoja vrata za posetioce.

“Dani Beograda” održavaju se od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji Beograda. Prvi je 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda. Drugi važan datum za Beograd je 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, a Beograd i formalno postao srpski grad. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.