U dekupaž utkala svu svoju ljubav prema slikarstvu, cveću i prirodi

24 Sata (Serbia) - - KULTURA / ZABAVA -

Ljiljana Petrović već godinama ostvaruje svoj san iz školskih dana, kada je želela da se bavi slikanjem. Iako tada nije bila u mogućnosti da se slikarstvom bavi profesionalno, ova umetnica nije odustala od svoje velike želje, te danas u svojoj kreativnoj radionici “Ljiljan” pravi unikatna umetnička dela o kojima svi pričaju.

LJILJANA KAŽE da je oduvek volela da nešto secka, boji, ukrašava. Voli i da slika, čak je devedesetih, dok je još išla u srednju školu, bila i u školi slikanja.

- Za dekupaž tehniku počela sam da se zanimam kada sam na nagovor supruga otišla na kreativnu radionicu koja se održavala kod nas u Kragujevcu. U to vreme sam bila na trudničkom bolovanju i želela sam da to slobodno vreme iskoristim i posvetim se svojoj davnašnjoj želji - umetnosti. Već posle prve radionice pronašla sam sebe u dekupažu i odmah se prijavila za sve naredne napredne tehnike koje su bile organizovane. U početku sam sve što uradim poklanjala rođacima i prijateljima, a kasnije sam krenula sa prodajom jer mi je to omogućavalo da nabavim materijal za nove predmete - kaže Ljiljana.

Ona voli da slika na staklu i na platnu, ali je dekupaž njen pravi hobi i uglavnom ga radi na predmetima od medijapana i drveta koje izrađuje sa suprugom. Od materijala koristi akrilne boje, lepak za salvete, akrilni lak, salvete, pelir i rižin papir, kao i razne vrste četkica neophodnih posebno za bojenje, lepljenje i lakiranje.

- S obzirom na to da sam majka dva deteta od četiri i šest godina i da sam zaposlena, nisam u mogućnosti da se svakodnevno posvećujem svom hobiju, ali trudim se da uhvatim malo slobodnog vremena, obično u večernjim satima. Za obradu jednog predmeta potrebna su mi tri do četiri sata, pa tako često radim i posle ponoći trudeći se da ispoštujem kupce - priča Ljiljana.

Inspiraciju, kako kaže, često nalazi u prirodi i cveću i zato su svi njeni radovi prepuni cvetnih motiva. Voli da radi kutije za nakit koje sa velikom pažnjom ukrasi, jer kao žena i sama voli da čuva nakit u lepim kutijama.

- Pored cveća, volim i motive devojčica, a u poslednje vreme tu su i sove, koje su izuzetno popularne.

Ljiljana radove izlaže na raznim prodajnim izložbama ručnih radova jer je članica udruženja kragujevačkih kreativaca “Bazar ljubavi”, a poslednjih godinu dana izlaže i u prostorijama Udruženja poslovnih žena “Vizija”. A kada ima vremena, sa udruženjem učestvuje i na raznim manifestacijama ručnih radova i narodnog stvaralaštva u drugim gradovima.

Ipak, Ljiljana kaže da ove umetnosti trenutno je teško napraviti neki veliki biznis jer se umetnički i ručni radovi slabo cene.

- Ljudi više vole da kupe blede kopije od originala i unikata. Mislim da za postizanje uspeha u biznisu sa ovom vrstom umetnosti je veoma bitno da se ne pređe granica između ručnih unikatnih radova i serijske proizvodnje - kaže Ljiljana Petrović. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.