“Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja”

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić juče je u Naučno-tehnološkom parku (NTP) u Beogradu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija s jedne, i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme s druge

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

NA SASTANKU su razmotreni načini saradnje s ciljem masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju i podrške u nalaženju tržišta. Predsednica Vlade je od predstavnika privrede čula na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Predsednica Brnabić je istakla da je njena misija da podrži domaće privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

- Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora - istakla je premijerka prilikom posete NTP Beograd.

Brnabićeva je naglasila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u

oko pet odsto. Kako bi se taj učinak dodatno povećao, država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Brnabićeva je podsetila da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da, pored podrške NTP Beograd, gradi i novi NTP u Novom Sadu, a da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja i NTP u Nišu.

Vlada Srbije, uz podršku Evropske investicione banke (EIB), ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva. U Naučno-tehnološkom parku Beograd, posluje oko 60 visokotehnoloških satartap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera koji svoje znanje, ideje i kreativnost pretvaraju u nove tehnološke proizvode i usluge iz oblasti medicine,

poljoprivrede, industrije, finansija. Kompanije koje posluju u NTP Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, NALED-a, kao i predstavnici kompanija Telekom, Komtrejd, Mikroelektronika, Moji brendovi, Roming solušns, Polihedra i drugi. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.