DOLAZAK "LIDLA" ZNACI DA SE SRBIJA PRIDRUZUJE USPESNIM ZEMIJAMA

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - rt

Dolazak “Lidla” u Srbiju ne znači samo otvaranje lanca supermarketa, to je simbol napretka i govori da se Srbija pridružuje uspešnim državama, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Nove Pazove, gde je nemačka kompanija otvorila Logistički centar kao prvi korak ka otvaranju svojih prodavnica u našoj zemlji.

PREDSEDNIK SRBIJE I generalni direktor “Lidla” Srbija Tomislav Šapina su pritiskom na dugme podigli rampu za prvi kamion “Lidla” koji je stigao u novoizgrađeni Logistički centar. To je, kako je istakao predsednik, još jedan korak na dugačkom i zahtevnom putu ka evropskim standardima života za sve naše građane.

On je ukazao da je vrednost investicije u Novoj Pazovi 55 miliona evra, da će do kraja godine biti otvoreno i 16 prodavnica “Lidla”, u kojem će posao imati 1.500 od čak 23.000 onih koji su se kandidovali za rad u toj kompaniji. Vučić je istakao da je dolazak “Lidla” značajna investicija za Srbiju na 45.000 kvadratnih metara logističkog centra i istakao da je na izgradnji centra radilo više od 50 domaćih kompanija i oko 2.000 radnika.

- Važnost ovog logističkog centra, kao i cele investicije “Lidla” u Srbiji prevazilazi važnost običnog supermarketa, to je simbol, jedan od najznačajnijih simbola napretka - rekao je Vučić.

Dodao je da ga je iznenadila obučenost i srdačnost zaposlenih radnika koji su, kako je rekao, pokazali neverovatnu energiju. Predsednik je naveo da cela investicija vredi 55 miliona evra i da će građani imati priliku da kupuju kvalitetne proizvode što se vidi i po sistemu provere kvaliteta.

- Nema nikakve sumnje da će građani Srbije voleti “Lidl”. Do kraja godine trebalo bi da imamo 16 prodajnih objekata širom Srbije koji će zapošljavati 1.500 radnika, a danas zapošljava 502 radnika - rekao je Vučić.

Oko 300 domaćih artikala se već nalazi u “Lidlu”, a predsednik je zamolio nadležne da prošire asortiman tih proizvoda. Vučić je, govoreći o dolasku stranih kompanija u Srbiju, najavio i skori dolazak lanca “Starbaks” u Srbiju. Naveo je da građani Srbije žele bolji život, kvalitetnu robu po nižim cenama, “nižim i od onih u evropskim zemljama”.

Predsednik je rekao da Srbija polako prestiže jednu po jednu zemlju u regionu, ali i u Evropi po visini plata i penzija, uprkos tome što je Srbija htela prvo da podigne zaposlenost, a onda standard života, odnosno pla-

te. Vučić je rekao da će Srbija za godinu dana po stopi nezaposlenosti biti na nivou proseka zemalja EU.

- Danas po proseku plata i penzija prestižemo polako jednu po jednu zemlju i do kraja godine prestići ćemo više zemalja iz regiona, a čak iz EU, kao što smo prestigli već Bugarsku, od koje imamo veće i plate i penzije - rekao je Vučić.

Dodao je da je u Srbiji prosečna nezaposlenost oko 11, 12 odsto, što je dvostruko niže u odnosu na mnoge balkanske zemlje, ali i mnoge evropske, kao što su Grčka, Španija... Podsetio je da je u Srbiji nezaposlenost 2012. bila 26 odsto.

- Sada polako podižemo plate. Da li će to biti šest ili sedam odsto, to je stvar dogovora s MMF, ali biće svakako značajno povećanje - rekao je Vučić i najavio otvaranje još jedne nemačke fabrike u Kruševcu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.