Upozorenje za turiste: U Grčkoj skidaju tablice za nepropisno parkiranje

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

GRČKA SAOBRAĆAJNA POLICIJA počela je da primenjuje strože kazne zbog kršenja propisa u saobraćaju, a kako navode grčki mediji samo u Polihronu na Kasandri tokom prošlog vikenda policija je skinula tablice sa 50 nepropisno parikranih srpskih automobila.

Policija upozorava i da neće biti izuzetaka i da će sva vozila koja se zateknu van parking mesta ostati bez tablica sve dok kazna ne bude izmirena. Kako navodi “Kurir”, kazne se odnose i na korisćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojaseva, vožnju u zaustavnoj traci, bacanje opušaka... Onima koji ne budu poštovali propise preti, pored novčane kazne, i skidanje tablica i oduzimanje dozvole na period od 60 dana.

Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 80 evra, a više ne postoji mogućnost plaćanja umanjene kazne ukoliko se ona plati odmah. Portal grčkainfo.com zato upozorava da se ne parkira tamo gde nije dozvoljeno, jer je već najavljeno da će ovakve akcije ovog leta biti češće. Inače, kazna se plaća u pošti ili banci, a tablice se vraćaju tek kada turista donese dokaz da napušta teritoriju Grčke.

U konzulatu Srbije u Solunu potvrdili su da su im ovakvi slučajevi poznati kao i primeri oduzimanja dokumenta zbog izmene grčkog zakona o bezbednosti saobraćaja. Prema tim izmenama više se kazna ne umanjuje ukoliko se plati u roku od deset dana, dok su i novčane kazne uvećane.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja za “Srspki telegraf” je rekao da vozači ne treba da se igraju sa kaznama u inostranstvu i da je sve što grčka policija radi odobreno zakonom. On je istakao da je u Grčkoj kazna za nevezivanje pojasa 350 evra. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.