POČELA GRADNJA AMBASADE NEMAČKE: SRBIJA MOŽE I MORA DA SE MENJA

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

VUČIĆ JE TO rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemačke u Beogradu. Predsednik je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju i istakao da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat. Vučić je rekao da bi mogao izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji. Ali to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovoljavajući nivo.

- Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti - istakao je Vučić.

Objasnio je da kada kaže da menjamo sebe, misli na to da ćemo imati još tri povećanja penzija i plata zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da moramo da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, “niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili”. Moraćemo, kako je rekao, da radimo više, da bismo zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

- Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo - rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika.

- Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat - primetio je predsednik.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije šesti...

- A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 godina - rekao je predsednik Srbije.

Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

- Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego što donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli

i želi, a odluka je, naravno, na vama - zaključio je Vučić.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje bili dinamični, s usponima i padovima u prošlosti, ali i da su uz međusobno razumevanje unapređeni, te da su u savremenoj istoriji na najvišem nivou, kvalitetni i sadržajni. Posebnu zahvalnost uputio je kancelarki Angeli Merkel što je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću doprinela razvoju regiona, a naročito pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija svesrdno podržava.

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, nešto na šta se u tom gradu čekalo decenijama.

- Spremni smo za jačanje i unapređenje sveukupne saradnje sa Nemačkom. Zahvalni

smo Nemačkoj na podršci na našem evropskom putu. Srbija je uložila velike napore na tom putu, pokazala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju problema. Nije sve na nama na tom putu, ali ono što morao da uradimo, uradićemo zbog sebe - kazao je on.

Predsednik Srbije je zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem i izaslanikom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom položio u temelje nove zgrade vremensku kapsulu, na koju su, pored datuma 13. jun 2018, utisnute reči na nemačkom: “Polaganje kamena temeljca - Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade”. Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi - Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.