MALI: SRBIJA POSTIGLA DOGOVOR SA MMF-OM O NOVOM ARANŽMANU

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

“Sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija je postigla dogovor o novom aranžmanu, poznatijem kao ‘čuvarkuća’, koji ima savetodavnu ulogu i ne uključuje finansijsku pomoć. Takođe, Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut potpuno do kraja godine, a ne fazno”, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

NOVI PROGRAM “Instrument koordinacije politika” (PCI) osmišljen je s ciljem da obezbedi okvirnu politiku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku, a tokom trajanja ovog programa MMF ima više savetodavnu nego kontrolnu ulogu. Predviđeno je da aranžman traje 30 meseci.

Ministar Mali izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove kako bi već u julu potpisala novi aranžman sa MMF-om. Naveo je da su vođeni teški, ali konstruktivni, pregovori sa misijom MMF-a i istakao da poslednji podaci govore da, u prva tri meseca ove godine, Srbija beleži rast privrede od 4,6 odsto.

- Do kraja godine naš rast će biti 3,5, 3,6 ili 3,7 odsto što su već visoke stope rasta - istakao je Mali.

Ministar finansija izjavio je da će se u septembru tačno znati koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

- MMF insistira da se sa tom cifrom ne izlazi do septembra, kada će se tačno znati kako nam stoji budžet za 2018, odnosno za 2019. godinu - rekao je Mali na

konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF-a.

On je precizirao da je sa tom međunarodnom finansijskom institucijom dogovoreno da će Zakon o privremenom smanjenju penzija biti potpuno, a ne fazno, ukinut do kraja godine.

- Bila je ideja da idemo fazno, ali mi imamo dovoljno fiskalnog prostora da to u potpunosti uradimo ove godine i to je sjajna vest za naše najstarije sugrađane - istakao je Mali.

Ministar je dodao da je dogovoreno da će se povećati penzije za sve one

penzionere koji nisu bili obuhvaćeni tim zakonom. Najavio je da će u septembru, kada se očekuje ponovni dolazak misije MMF-a, biti poznato koliko fiskalnog prostora, odnosno novca imamo u budžetu kako bi to povećanje bilo što značajnije i što veće.

Mali je rekao da je dogovoreno i povećanje plata u javnom sektoru.

- Koliko tačno, znaćemo isto tako u septembru, kada budemo videli tačan budžetski prostor koji imamo za ovu namenu. Očekujem znatno povećanje plata - zaključio je Mali. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.