NOVA ANGIO-SALA ZA SVETSKE USLOVE LEČENJA PACIJENATA

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - rt

U Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa” juče je u rad puštena nova angio-sala za interventnu kardiologiju, u koju je Ministarstvo zdravlja uložilo  miliona dinara. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je reč o najsavremenijoj angio-sali ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

 SVI PACIJENTI koji dožive infarkt, biće primljeni u novu angio-salu svakog dana od 7 do 19 sati, ali i svaku drugu noć kada nije dežurna Zemunska bolnica - istakao je Lončar, koji je novu salu obišao sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Vladimirom Đukićem i osobljem bolnice.

On je objasnio i da nova tehnologija angio-sale omogućava zaposlenima da uz pomoć skenera i drugih dijagnostičkih metoda imaju sliku celokupnog rada srca, a to će im, kako je rekao ministar, doprineti da urade i dodatne intervencije. Lončar je podsetio da KBC “Bežanijska kosa”

ima već jednu angio-salu, ali koja je često bila zazeta, te da će od sada pacijenti koji dožive infarkt biti odmah zbrinuti u novoj sali, bez čekanja.

- Ovde je urađen i novi liſt, što znači da pacijent, kojem je dijagnostikovan infarkt, direktno iz kola hitne pomoći dolazi u angio-salu - ukazao je ministar i dodao da je brzina intervencije jako bitna, jer ako se “dođe na vreme i ako se pacijent odmah stentuje, oporavak traje dosta kraće u odnosu na pacijente kod kojih intervencija nije izvršena na vreme”.

- Još jedan u nizu nekadašnjih problema koji će rešiti nova angio-sala, jeste da u KBC “Bežanijska kosa” više neće biti liste čekanja za pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima - poručio je ministar i dodao da će Ministarstvo preko RFZO preusmeravati i druge pacijente da dolaze u KBC.

Ministar je ukazao da su na radu u novoj angio-sali zaposleni mladi lekari, koji su dobili specijalizaciju, ali i koji su obučeni za rad na najnovijoj opremi. Prema Lončarovim rečima, angio-salu finansiralo je Ministarstvo zdravlja sa 73 miliona dinara, a dodatnih 10 miliona dinara je uloženo za sređivanje prostorija, čiji su zidovi obloženi olovom.

- To nije jeſtino, ali kada pogledate koliko će nova angio-sala spasiti ljudskih života, ne možemo reći da je skupo, jer je najskuplje ljudsko zdravlje - podvukao je ministar. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.