“Nagrade firmama koje usklađuju rad i roditeljstvo”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

OVE GODINE biće dodeljene nagrade firmama koje rade na usklađivanju rada i roditeljstva, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Ona je dodala da se u svim resornim ministarstvima radi na usklađivanju podzakonskih akata kako bi novčana mera za podsticaj roditeljstva počela da se primenjuje od 1. jula.

Đukić Dejanović je za RTS istakla da je Privredna komora Srbije napravila prvi korak za sertifikaciju socijalno odgovornih preduzeća time što će već ove godine dodeliti nagrade onima koji imaju najveći stepen razumevanja za roditeljsku funkciju i usklađivanje rada i roditeljstva.

- Već ove godine ćemo dodeliti nagrade onima koji imaju najveći stepen razumevanja za usklađivanje rada i roditeljstva. Mogu da konkurišu mala, srednja i velika preduzeća - rekla je ministarka.

Kako je navela, firme će se birati prema nekoliko kriterijuma.

- Prvi je tržišni profil firme koja aplikuje, drugi je već učinjeno za usklađivanje rada i roditeljstva - benefiti, fleksibilno radno vreme, izgradnja obdaništa u krugu firme, a treći kriterijum je unutrašnja i spoljašnja evaluacija - objasnila je Đukić Dejanović.

Ministarka predviđa da će, kada se krene sa javnim oglašavanjem, “prijatelja porodice” biti znatno više. Istovremeno je istakla da se u svim resornim ministarstvima radi na usklađivanju podzakonskih akata kako bi novčana mera za podsticaj roditeljstvu počela da se primenjuje od 1. jula.

- I u Skupštini i vladi će biti završeni formalni postupci i od 1. jula će krenuti finansijski podsticaji za period od 25. decembra po sumama o kojima smo pričali - napomenula je Đukić Dejanović. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.