NOVI SUSRET PREDSEDNIKA SRBIJE I FRANCUSKE 17. JULA U PARIZU

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u utorak, . jula, u zvaničnoj poseti Francuskoj, na poziv šefa francuske države Emanuela Makrona.

PREDSEDNIK VUČIĆ saopštio je krajem maja da je dobio poziv svog francuskog kolege da dođe u zvaničnu posetu Parizu. On je tada najavio da će to biti prilika da sa Makronom razovara o svim pitanjima, te da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitora u našu zemlju.

Vučić je ukazao da je “Makron veliki lider”, te podsetio da je francuski predsednik na nedavnom Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegraciji Zapadnog Balkana.

- Emanuel Makron, predsednik Francuske je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav. Zato donekle razumem frustriranost nekih zemalja - rekao je tada Vučić.

Sastanak s Makronom, ranije najavljivan, pada u veoma izazovnom trenutku za Srbiju, imajući u vidu pritisak Zapada da se problem Kosova i Metohije definitivno razreši sporazumom o normalizaciji odnosa, ali i klimom koja je znatno drugačija od prethodnog sastanka srpskog i francuskog predsednika, sredinom decembra prošle godine. U međuvremenu

je, naime, Makron izašao sa stavom da proširenju EU na Zapadni Balkan treba da prethodi reforma Unije, što u Briselu, kad je reč o perspektivi zemalja kandidata iz regiona, definišu kovanicom “usidrenje umesto proširenja”.

Ostale poruke prethodnog susreta Vučića i Makrona, sredinom prošlog decembra, uključujući i otvoreno naklonjen odnos francuskog predsednika prema srpskom kolegi, ostale su makar kao pozitivan okvir za njihov predstojeći razgovor o pitanjima koja su za Srbiju od ključnog nacionalnog i državnog interesa, i kad je reč o Kosovu i kad je reč o članstvu u EU. Vučić je tada, na marginama Samita o klimatskim promenama u Parizu, sa predsednikom Francuske razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Njih dvojica su se, inače, upoznali krajem prošlog septembra, na Blumbergovoj konferenciji, na marginama jesenjeg zasedanja Generalne skupštine UN. Dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Francuske gotovo da nije bilo čitavih 18. godina, od posete Žaka Širaka neposredno posle 5. oktobra, što je bio izraz zadovoljstva zbog promene vlasti u Beogradu. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.