OPASNOSTI, SAVETI I PREVENCIJA

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

Nekada su se žene u svojim dvadesetima suočavale s pitanjem “kad će beba?”, a danas je za većinu žena idealno vreme za rađanje oko tridesete godine. Međutim, nisu retke ni one koje se za porod odlučuju u četrdesetoj. Ipak, takva kasnija trudnoća sa sobom nosi moguće poteškoće, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Sinišom Stojićem, specijalistom ginekologije i akušerstva iz klinike “MediGroup” Odgađanje rađanja nosi sa sobom i određeni rizik. Možete li nam objasniti šta su to rizične trudnoće?

Pojam rizične trudnoće koristi se da ukaže na trudnoće koje zbog bolesti ili okolnosti kod majke ili ploda mogu da dovedu do rizika većeg nego normalnog u trudnoći i na porođaju, te da se završe nepovoljno po jedno, drugo ili oba.

Koji su najčešći uzroci rizične trudnoće?

Uzroci rizičnih trudnoća su brojni i podrazumevaju kako stanja majke, tako i stanja ploda. Teško ih je sve i pobrojati, počev od godina majke, preko 35 i manje od 15, zatim gojaznosti, visine trudnice (izuzetno nizak rast), podataka o prethodnim nepovoljnim ishodima trudnoća (preeklampsija, mrtvorođenost, prevremeni porođaj, rađanje krupne dece i one sa zastojem u rastu). Takođe, rizici mogu biti i gestacijski i predijabetes, prethodne autoimune bolesti, višeplodne trudnoće, trudnoće nakon procedura asistirane reprodukcije, akutna hirurška stanja u trudnoći, bolesti bubrega i srca majke, anomalije uterusa majke, infektivne bolesti kao što su TBC, AIDS i druge. Od uzroka od strane ploda navode se stanja nakon izloženosti delovanju virusa rubele, citomegalovirusa, toksoplazmoze, herpes simpleksa, koksaki virusa, sifilisa. Takođe, izloženost raznim lekovima, alkoholu, duvanskom dimu i narkoticima može značajno da ugrozi plod i trudnoću.

Prenatalni testovi kojima se utvrđuje postojanje hromozomopatije ili bolesti fetalnog srca, mogu da dovedu do odluke ili o prevremenom završetku trudnoće ili o njenom operativnom dovršavanju u interesu majke ili ploda.

Da li imate neke savete kako trudnice mogu da preveniraju rizičnu trudnoću?

Nakon svega iznetog, jasno je da trudnica ne može sve da prevenira, ali pravilna ishrana i regulacija telesne mase i šećerne bolesti pre trudnoće, redovna kontrola postojećih bolesti autoimunog sistema i zatrudnjivanje u periodima dobre faze bolesti, mogu znatno da pomognu u smanjenju rizika u toku trudnoće i porođaja.

Šta je po vašem mišljenju glavni faktor zbog koga danas žene sve teže ostaju u drugom stanju, te pribegavaju medicinskom tretmanu?

Jedan od razloga povećanog broja trudnoća nakon procedura asistirane reprodukcije je i sve veća i bolja uspešnost u procentu iznetih trudnoća nakon ovog postupka i praktično 100 odsto rešenje problema bračne neplodnosti. Ne treba zaboraviti da baratamo brojkom od 20 odsto neplodnih parova na ovim prostorima, koji su pre ere vantelesne oplodnje teško ili nikako stizali do potomstva. Veliki broj takve neplodnosti pripisuje se muškom infertilitetu, odmah za njim su problemi sa prohodnosti jajovoda, kao posledice infekcije ili polno prenosivih bolesti.

Koja su najčešća pitanja žena koje dolaze na veštačku oplodnju?

Pored ekonomske cene procedure, najčešća pitanja tiču se uspešnosti postupka u pojedinom IVF centru. Obično su ovi faktori presudni prilikom donošenja odluke o izboru IVF centra. Pored navedenog, budući roditelji se interesuju i o mogućim problemima u toku ovako začete trudnoće.

Koje rizike nosi proces veštačke oplodnje?

Mada se trudnoće nakon IVF procedura u najvećem broju slučajeva završavaju uspešno, ne možemo negirati činjenicu da ovakve trudnoće ipak pripadaju visoko rizičnim i da se u većem procentualnom iznosu završavaju ili pre vremena ili nepovoljno, često i carskim rezom. Razloga za to ima više, od poodmaklih godina žena koje su ušle u proces vantelesne oplodnje, preko već postojećih bolesti metabolizma ili imunog sistema koji su i doveli do neplodnosti, pa do činjenice da se i dalje transferira više od jednog embriona u postupku, što dovodi do višeplodnih trudnoća, koje su definitivno rizik po iznošenje i porođaj. Sam proces vantelesne oplodnje ne dovodi do povećanog rizika, ako izuzmemo mogućnost hiperstimulacije jajnika, koliko rizik nose sva stanja, bolesti i okolnosti koje su i dovele do neplodnosti. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.