kurc: austrija ipak podržava prijem kosova u interpol

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Austrija podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc Agenciji APA povodom jučerašnje posete Prištini.

AUSTRIJSKI KANCELAR TVRDI da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea promenila svoj stav s tim u vezi.

Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je pre dve nedelje rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će “Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova”.

- Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi s međunarodnom policijskom saradnjom, koji su bili odlučujući - naglašeno je iz austrijske vlade.

Prioritet predsedavanja Austrije EU je da se podrže sve države zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

- To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju - rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

Kako saznaje Sputnjik, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedeljak uveče su u Prištini proslavili informaciju da je, kako su naveli, Kosovo dobilo većinu za članstvo u Interpolu.

- Kurc i Haradinaj su razmenili podatke koji govore da se učlanjenje Kosova u tu organizaciju više uopšte ne dovodi u pitanje. Kurc je i tokom neformalnog dela razgovora uverio Haradinaja da će Austrija glasati za članstvo Kosova u Interpolu i čestitao mu na „izvesnom uspehu“te nove diplomatske akcije Prištine. Naši izvori prenose da je u to ime pala i neka vrsta zdravice - piše Sputnjik.

Sednica Interpola na kojoj bi trebalo da se odlučuje o prijemu samoproglašenog Kosova biće održana u novembru u Dubaiju.

Kurc i Haradinaj proslavili su informaciju da je Kosovo dobilo većinu za članstvo u Interpolu, piše Sputnjik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.