Država pomaže mladim paorima sa 10.000 evra

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Ministarstvo poljoprivrede produžilo je za još  dana konkurs na kojem zemljoradnici od  do  godina dobijaju podsticaje od skoro . evra.

MLADI POLJOPRIVREDNICI s ovim novcem od države najčešće ulaze u poslove sadnje lešnika, što im je dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova na početku ili za sadnju povrća i dizanje plastenika.

Ukupan broj podnetih zahteva u ovoj godini do sada je 1.275, što je znatno više u odnosu na prošlogodišnjih 767. Najveće interesovanje, kao i prošle godine, pokazano je za nabavku atomizera, prskalica, sejalica, drljača, sistema za navodnjavanje, opreme za plastenike, rasturače stajnjaka, cisterne za osoku, plugove i setvospremače, ali i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

Država poljoprivrednike podstiče sa maksimalno 1,5 miliona dinara (12.600 evra). Uslov je da mladi zemljoradnik obezbedi petinu planiranog novca za buduća ulaganja. Država će mu unapred dati ostatak (9.450 evra). Ministarstvo će pratiti investiciju, a troškove kontrolisati preko računa.

Kako za “Blic” kaže povrtlar iz Srbobrana Borislav Kovač (31), na hektaru krompira može da se zaradi 2.000 evra, na paradajzu i više oko 5.000, ali ozbiljan posao dolazi tek s plastenicima.

- Podigao sam jedan plastenik gde uzgajam čeri paradajz i paprike. Uskoro

planiram da napravim još jedan plastenik sa jagodama i zato sam konkurisao za subvencije Ministarstva. Želja mi je

da na kraju zaokružim proizvodnju i pravim svoje umake, slatke i ljute, kao i pekmez - kaže Borislav Kovač.

Mladima na selu je danas teže da prežive nego Robinzonu na pustom ostrvu, smatra agrarni analitičar Vojislav Stanković.

- Ja bih ovaj novac uložio u ovčarstvo ili kozarstvo, te u malu mini-mlekaru za sir i mleko - kaže on.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, najavio je da će država nastaviti da deli podsticaje mladima na selu.

- Sve više mladih u poljoprivredi nam treba zbog povrtarstva. To je teška grana jer zahteva fizički radi, to nije posao od 30 dana godišnje, već ovde moraš ozbiljno da radiš - rekao je Nedimović. llll

DRŽAVA ĆE NASTAVITI DA DELI PODSTICAJE MLADIMA NA SELU, KAŽE MINISTAR POLJOPRIVREDE BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.