Dačić: Kfor da ostane u nesmanjenom sastavu na KiM

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA Ivica Dačić izjavio je da je veoma važno da se mandat Kfora realizuje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i da ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i Metohiji.

Dačić je podsetio da je Kfor bitan garant Briselskog sporazuma i da je važno da svojim aktivnostima bude statusno neutralan.

Na otvaranju 6. NATO nedelje u Beogradu, šef diplomatije rekao je da se Srbija protivi transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku Kosova jer se, kako kaže, time krši Rezolucija 1244 i ugrožava regionalna stabilnost.

- Priština očigledno ne odustaje od toga, bez obzira što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost - rekao je Dačić.

On je naveo da su Srbiji važne garancije da kosovske snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora i da očekuje da Kfor deluje preventivno u cilju sprečavanja akcija na sever jer za to, kako kaže, ima mandat.

- Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obe strane pozivaju na uzdržanost - rekao je Dačić. llll

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ I DIREKTORKA CENTRA ZA EVROATLANTSKE STUDIJE JELENA MILIĆ NA OTVARANJU 6. NATO NEDELJE U BEOGRAD

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.