“Delfini” neće potonuti

Alo! - - Aktuelno -

V aterpolisti Srbije se prvi put posle 2013. godine vraćaju sa jednog velikog svetskog takmičenja bez titule, odnosno zlatnih medalja, na koje su, kao nešto najnormalnije, navikli naciju. U Budimpešti su Hrvati prekinuli dominaciju Savićevih “delfina” na međunarodnoj vaterpolo sceni, ali se bronza sa ovog Svetskog šampionata nikako ne sme oceniti kao neuspeh ili početak stagnacije jedne sjajne generacije.

B ilo je jednostavno očekivano da posle četiri godine dominacije u svetskim bazenima, tokom koje je naša reprezentacija osvajala titule na svim velikim takmičenjima (svetska i evropska prvenstva, Svetska liga, Olimpijske igre), usledi logičan završetak pobedonosne serije. Istina je da su i “delfini” i sportska javnost priželjkivali da taj neminovni epilog dođe što kasnije, ali smo se sa njim suočili u Budimpešti u duelu sa najvećim rivalom - Hrvatskom.

I stina je da su nas sudije oštetile u ovoj utakmici, ali treba priznati da su “barakude” igrom koje su pružile u polufinalnom meču zaslužile da, nakon sedam sušnih godina, konačno osete slast trijumfa u duelu sa Srbijom. Bili su bolji u odbrani, precizniji u napadu, smireniji u odlučujućim trenucima.

O vaj poraz sigurno nije tragedijam, već motiv više za selektora Savića i njegove izabranike da isprave uočene slabosti i ponovo se vrate na vrh. Izvesno da je ova generacije, uz neke izmene, može da blista na najvećoj sceni do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Problem je, međutim, kako stvoriti njihove naslednike u situaciji kad se većina klubova zbog besparice suočava sa realnom pretnjom gašenja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.