KOSMETSKE ISTINE I ZABLUDE

Alo! - - Vesti -

Z abluda 2: Kosovo je oteto Srbiji - kosovski Albanci su, uz podršku međunarodne zajednice i niz pogrešnih procena i poteza Miloševića, došli do ispunjenja cilja: de facto nezavisne države. Srbija je svojim nezgrapnim postupanjem ranih devedesetih, dozvolivši da Albanci ostanu „van sistema“, i dovela do toga da se stvore preduslovi za nezavisno Kosovo. Srbija je mogla devedesetih da sačuva KiM, ali ga je iz svojih ruku ispustila. To je bolna realnost ovog trenutka.

Z abluda 3: Srbija može da zaustavi puzajuću nezavisnost tzv. Kosova - budimo iskreni: kosovski Albanci vrlo vešto lobiraju za svoje ciljeve. Imaju uticaj, novac, moć i nacionalni konsenzus. Uprkos pojedinim uspesima naše diplomatije, Albanci znaju da vreme radi za njih. Srbija može ove procese da uspori, ali ne može potpuno da ih blokira. Pogledajmo, recimo, sport: Kosovo igra kvalifikacije za SP 2018. Kosovski sportisti nastupaju na Olimpijskim igrama, u međunarodnim takmičenjima... To je jasan signal u kom pravcu se stvari odvijaju.

I stina 1: KiM jeste srce srpske kulturne i istorijske baštine - zaboravljanjem Gračanice, Banjske, Visokih Dečana, Gazimestana, Srbija bi zaboravila samu sebe. Srbija mora pred Albance da postavi jasne zahteve i očekivanja po pitanju garantovanja zaštite svih ovih duhovnih i istorijskih spomenika, uz apsolutne garancije bezbednosti za svakog Srbina. O teritoriji možemo razgovarati, ali nam istoriju niko ne sme i ne može brisati.

I stina 2: Srbi na KiM očekuju od Srbije da ih zaštiti - ljudima na severnom Kosovu, u Kosovskom pomoravlju, u Štrpcu, srpskim enklavama, Srbija mora garantovati prava i bezbednost. Naši diplomatski napori moraju mnogo snažnije ići u pravcu ukazivanja na prava Srba i osiguranja da albanska strana ispuni sve što je već dogovoreno.

N isam za priznanje nezavisnosti KiM, ali za sagledavanje realnosti jesam. Pre nego što sagledamo druge, moramo se pogledati u oči, i sami sa sobom dogovoriti šta želimo i gde je granica koju kao država i nacija ne možemo preći. Samo takvim pristupom obezbedićemo da ostanemo ponosni i iz cele sage ne izađemo poniženi. Previše smo poniženja doživeli - nova nam ne trebaju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.