Kad je tata bolji od mame

Alo! - - Saveti -

Prilikom odgajanja dece tate u određenim segmentima ovog najtežeg posla za roditelje imaju puno veći uticaj nego mame, pokazala su najnovija istraživanja. Da je uticaj očeva jako bitan u životu svakog deteta pokazuju i sledeći delovi vaspitanja u kojima oni igraju glavnu ulogu.

Utiču na karijeru

Tate koje obavljaju kućne poslove odgajaju ambiciozne ćerke koje idu ka poslovima koji nisu tipično ženski, rezultati su istraživanja. Očevi su kroz ovu naviku naučili decu da razmišljaju izvan stereotipa. S toga nije samo važno razgovarati o ravnopravnosti polova, nego to pokazati i na delu, jer nas deca često oponašaju.

priče za laku noć

Tokom istraživanja očevi su prepričavali slikovnice bez reči svojoj deci kako bi naučnici mogli da analiziraju način izražavanja svakog roditelja. Svaki roditelj koji je pričao priču sa visokim nivoom izražavanja imao je dete sa bogatijim rečnikom i boljim rezultatima na testu.

Tatini geni

Druga istraživanja su pokazala da mališani genetski više liče na očeve. Iako smo nasledili skoro jednaki DNK od svakog roditelja, ipak koristimo više tatinih

gena.

Divljanje

Jurnjava, cika, vriska i aktivna igra sa očevima pomaže deci pri učenju. Svaka grublja igra sa tatom naučila je mališane da bolje procenjuju rizične situacije, da rešavaju probleme, nauče svoje granice i upravljaju uzbuđenjem i agresijom, ali i da čitaju emocije drugih ljudi u okruženju.

ishrana

Verovali ili ne, ali osim toga što trudnice treba da vode računa o tome šta jedu, otkriveno je i da tatina ishrana ima uticaja na buduće zdravstveno stanje mališana. Naime, očevi treba da paze kako se hrane i pre začeća, jer će tako svojoj deci obezbediti zdrav život.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.