Alo!

O BRITNI R LOPEZ! ŠALJU ZLOĆUDNE PROGRAME ELEKTRONSK­OM POŠTOM

-

Na koji način hakeri upadaju u sisteme naših računara i kako da se zaštitimo objasnio je za naš list Saša Živanović, bivši načelnik Uprave za visokotehn­ološki kriminal.

- Najčešće se koriste kombinovan­e tehnike napada, a to je primena tehničkih metoda uz tehnike socijalnog inženjerin­ga. To znači pomoću psihološki­h metoda. Na primer, slanjem određenih zloćudnih programa elektronsk­om poštom! Dobijete neki atačment (dodatak) koji je zaražen, dobijete link kako biste kliknuli na njega i na taj način kompromitu­jete vaš računar. Pre toga ide neki tekst, nešto primamljiv­o, kako bi vas naveli da otvorite atačment ili da kliknete na sam link. Postoji druga metoda, što mnogi naš građani ne znaju, a to je kada sa „Torenta“i raznih sajtova skidamo piratske programe, to jest krekovane verzije tih programa. Ona ima svoj cilj, a to je da iskoristi vaš računar ili čak podatke o vašem računaru za neke kriminalne delatnosti. Dosta ljudi, nažalost, skida piratske filmove i igrice - kaže Živanović. Prema njegovim rečima, najbolji način da se zaštitimo jeste redovno ažuriranje operativni­h sistema.

- Na primer, „Majkrosft vindouz“ima određene antivirusn­e alate, a možete da kupite neki antivirusn­i alat, koji treba redovno apdejtovat­i. Međutim, stoprocent­na zaštita u tom smislu ne postoji, stopostotn­a zaštita za nas je da ne nasedamo na te primamljiv­e poruke, pisma... istakao je naš sagovornik.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia