Alo!

Angela naredila: MILIJARDE ZA VOJSKU!

- Piše: DOJČE VELE redakcija@alo.rs

Nemačka vojska je u lošem stanju i zato ministarka odbrane Ursula fon der Lajen zahteva više novca iz budžeta. Na kongresu Bundesvera, koji je održan u Berlinu, dobila je podršku i od kancelarke Angele Merkel!

Ne događa se često da se nemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) detaljno izjašnjava o vojnim temama. Njen poslednji istup na kongresu Bundesvera bio je pre šest godina. To što je sada pronašla vreme da pruži podršku generalima i admiralima okupljenim u Berlinu, ima veze s trenutnim kontroverz­ama povezanim sa nemačkom vojskom. U svom govoru Angela Merkel citirala je zaključke NATO iz 2014, prema kojima bi svaka država članica trebalo da izdvoji dva odsto svog BDP-A za odbranu. Nemačka je od toga, sa svojih 1,24 odsto, još daleko. I ostaće daleko ako predloženi budžet ne bude korigovan.

Merkelova dobro zna da svaki evro može da se potroši samo jednom, ali ipak naglašava da cilj koji je postavio NATO nije fetiš, već neophodna vrednost, ako se želi da Bundesver ispunjava svoje zadatke. „Zaključke iz 2014. ne možemo da tretiramo kao da nisu ni doneseni“, rekla je nemačka kancelarka. To je poruka onima iz vladajuće nemačke koalicije koji su skeptični prema visokim izdvajanji­ma i boje se preteranog naoružavan­ja. A oni se pre svega nalaze u Ministarst­vu finansija na čijem je čelu socijaldem­okrata Šolc. On pak želi da troškove drži pod kontrolom i da izdvaja dodatne milijarde za Bundesver, ali samo ako prihodi od poreza budu veći. O tome će se pregovarat­i u narednim danima.

Angela Merkel nije navela konkretne brojke, ali je poslala brojne signale: rekla je da Bundesver konstantno pruža važan doprinos i da mu je zato neizostavn­o potrebna bolja oprema. Generali su to sa zadovoljst­vom primili znanju. Ipak, ne očekuju čudo:

„To je ispravna poruka, ali biće potrebno nekoliko godina dok Bundesver ponovo ne bude bio dobro opremljen“, prokomenta­risao je jedan general. Drugi pak je rekao da nije dovoljan samo novac da se reši problem, već da moraju biti poboljšani i procesi nabavke.

Paralelno s tim, ministarka odbrane postavlja i nove prioritete: „Najzahtevn­iji zadatak Bundesvera jeste odbrana zemlje i NATO“. Upravo taj zadatak je u proteklih 25 godina bio zapostavlj­en jer su prioritet bile misije u inostranst­vu, rekla je Ursula fon der Lajen. To se odnosi ne samo na brojne projekte u naoružavan­ju Bundesvera, koje ministarka želi da započne, ali i da okonča, već i na jačanje jedinica koje bi do 2024. trebalo da porastu i da broje 198.000 vojnika.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia