Alo!

Mama, opet sam se UPIŠKIO Uzrok

Mališani koja se noću upiške često su veoma stidljivi, uzdrmanog samopouzda­nja i nesigurni

- Piše: JELENA KOSTIĆ jelena.kostic@alo.rs

Mnoge mame postanu veoma uznemirene u trenucima kada shvate da njihovo dete, koje je odavno savladalo postupak mokrenja u nošu, odjednom počne ponovo da piški u krevet. Svake noći ritual se ponavlja. Postelja je mokra. Da bismo pomogli zabrinutim mama, izdvojili smo neke korisne smernice za prevazilaž­enje ovog problema.

Najčešći uzrok noćnog umokravanj­a je poliurija, odnosno pojačano stvaranje urina tokom noći. Takođe, ukoliko dete ima smanjeni kapacitet bešike ili neprepozna­vanje potrebe za mokrenjem tokom sna, to su druga dva razloga za pojavu enureze i primenu terapije. Genetski faktor, takođe, može da ima uticaj i prisutan je u velikom broju slučajeva.

Šta je enureza?

Noćno mokrećenje ili enureza je ponavljano, nevoljno mokrenje tokom dana ili noći u krevet ili odeću u uzrastu nakon pete godine, kad bi dete već trebalo da kontroliše mokrenje. Dijagnoza enureze se postavlja ako se nekontroli­sano mokrenje pojavljuje redovno (barem dvaput nedeljno) tokom dužeg perioda.

Bez kazni

Izbegavajt­e da namećete detetu osećanje krivice ili da ga kažnjavate zbog toga. Ne zaboravite da dete ne može da kontroliše noćno mokrenje, a kažnjavanj­e ili nametanje osećanja krivice samo mogu da pogoršaju problem.

Unos tečnosti

Redukujte unos tečnosti, nemojte detetu davati ništa da pije dva sata pre spavanja i neka još jednom ode u toalet pre nego što legne u krevet.

Dečja reakcija

Deca koja se noću upiške često su veoma stidljiva, uzdrmanog samopouzda­nja, nesigurna. Veoma je važno pomoći im u ovom periodu kada je njihov psihički razvoj u krizi, ali i motivisati ih da se uključe u rešavanje ovog problema. Ključni momenat terapije je kada dete svesno i nesvesno preuzme kontrolu funkcije bešike u toku dana, pred spavanje i u toku spavanja. Svi ostali modaliteti lečenja samo pomažu u postizanju ovog cilja.

Kako sprečiti

Osim što je veoma važno da roditelji budu najveća podrška detetu, postoji još nekoliko stvari kojih se treba pridržavat­i kako bi se smanjio broj nezgoda. Obezbedite detetu slobodan prolaz do toaleta. Sklonite sve stvari na koje bi mogao da se povredi ili ostavite svetlo upaljeno u hodniku. Takođe, možete u sobi ili hodniku da ostavite nošu.

Nagrada

Nagradite dete kada ostane suvo tokom noći ili kad se samo probudi i ode u toalet. Međutim, treba biti oprezan jer sistem nagrađivan­ja uspeva kod neke dece, dok kod druge nema nikakvog efekta.

Motivacija

Neka deca nisu dovoljno motivisana da se sama leče. Ona navode da im ne smeta što je postelja mokra. U tom slučaju roditeljim­a se savetuje da ih nateraju da svakog jutra sama promene svoju posteljinu. To nije kazna i ne treba je u vidu naredbe i prekora nametati detetu. Treba ga zamoliti da samo uradi ovaj posao, a kada mu to dosadi, može se desiti da nesvesno prestane, ili manje učestalo mokri u krevet. Oslobađanj­e od ovog zadatka deca doživljava­ju kao nagradu koja povećava motivaciju za lečenje.

Poseta lekaru

U slučaju da dete ima enurezu, roditelji treba da se obrate pedijatru. To nije razlog za paniku, ali je bolje sa lečenjem, ukoliko je potrebno, početi na vreme. Pedijatar će iz razgovora sa roditeljim­a i detetom, a na osnovu pregleda i manjeg broja analiza, da utvrdi tip noćnog mokrenja i započne terapiju.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia