Alo!

Srbija je domovina svih koji su joj lojalni

-

U velikoj zabludi je svako ko je pomislio da u ovom kukavičkom činu ima ičeg patriotsko­g. U Novom Sadu nisu napadnuti neprijatel­ji našeg naroda, već suprotno. Napadnuti su samo jer su govorili na svom maternjem jeziku. Nije neprijatel­j onaj koji jezikom, bojom kože, poreklom ili verom možda nije blizak nama, već onaj koji svojim delima radi protivno interesu države, a to svakako nisu bila ova dva mlada Albanca.

U bogatoj i slavnoj istoriji našega naroda brojni su primeri junačkih dela onih sinova Srbije koji svojim poreklom, maternjim jezikom i religijom nisu bili povezani sa našim nacionom. Bili su povezani svojim ličnim izborom da svoje živote provedu i u ratu i u miru, i u dobru i u zlu - zajedno sa nama. Bili su tu onda i kada mnogi Srbi po rođenju ili imenu nisu.

D a li bi maloumnim napadačima smetao i Tibor Cerna, heroj sa Košara? Pitam, jer ni njemu srpski nije bio maternji jezik, ali ćemo, dok je Srba, pamtiti njegove poslednje reči: „Za ovu zemlju vredi poginuti!“.

D a li se u svesti napadača na albanske mladiće pobeda na Kumanovu svrstava u jednu od najznačajn­ijih u istoriji Srbije? Pitam, jer je ova pobeda, između ostalog, izvojevana i lukavstvom srpskog junaka Ahmeda Ademovića, Cige koji je služio kao trubač u srpskoj vojsci. Koji je na svoju ruku svirao povlačenje turskoj vojsci, a juriš Srbima.

J ednostavno, nemamo pravo na ekskluzivi­tet nad ljubavlju prema Srbiji. Onaj ko za sebe uzima to pravo, odrekao se velikana poput Nemca Ljubomira Klerića, Pavla Štruma Jurišića, Flore Sands, Fehida Muskadića, Nemca Đorđa Roša, Hrvata Zvonka Vučkovića, Mađara Danija Zoltana i mnogih drugih. Odrekao se takođe i svih onih neznanih junaka koju su bez obzira na to što ne potiču iz njega, uvek bili uz srpski narod.

S rbija jeste i mora ostati domovina svih onih dobronamer­nih, poštenih i lojalnih joj ljudi, bez obzira na njihovo poreklo, maternji jezik, boju kože ili versku pripadnost. Mi, Srbi, primerima čojstva i junaštva moramo osigurati zajedničku budućnost za sve one kojima je, kao i nama, Srbija na srcu, bilo da su Albanci, Rumuni, Goranci,

Romi, Rusini...

U ime Srpske desnice, pozdravlja­m brzu intervenci­ju MUP-A i privođenje odgovornih ovaj kukavički napad, a prijatelji­ma iz Matice Albanaca Srbije želim da poručim da na nas i našu pomoć uvek mogu računati.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia