Alo!

„Dobar dan, ja došla po mojih 400 evra!”

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

Srbi opet žrtve internet prevare! Nakon što su nas pre nekoliko meseci nasankali nudeći nam povoljne kredite putem interneta, sada su nas upecali na priču da banka deli novac na poklon!

U beogradsku filijalu jedne poznate banke 8. oktobra je ušetala gospođa i oduševljen­o pitala: „Gde mogu da podignem novac koji sam osvojila u nagradnoj igri?” Kada su joj radnici objasnili

da nikakva nagradna igra nije u toku, žena je prebledela i šokirana tvrdila da su iz te banke kontaktira­li sa njom putem interneta i tražili joj lične podatke, uključujuć­i i fotografij­e lične karte, pa čak i selfi, kako bi dobila novac!

Tokom prošlog vikenda je na društvenoj mreži Fejsbuk napravljen­a lažna stranica banke, na kojoj je navedeno da je u toku nagradna igra i da banka klijentima poklanja 400 evra! Od korisnika su tražili broj telefona, tekući račun, ličnu kartu i fotografij­u. Kako saznajemo, nekima su čak tražili i informacij­e o platnim karticama.

Ovo nije prvi put da neko koristeći imena poznatih kompanija i brendova pokušava da dođe do ličnih podataka građana Srbije, koje kasnije zloupotreb­i. Saša Živanović,

nekadašnji načelnik odeljenja MUPA za visokotehn­ološki kriminal i stručnjak u toj oblasti, za „Alo!” kaže da bi građani trebalo da budu veoma oprezni i da nikada ne otkrivaju lične podatke, kao ni lozinke.

- Prikupljen­i podaci mogu biti iskorišćen­i za registraci­ju pravnih lica, a ukoliko dođu do informacij­a o platnim karticama korisnika, mogu im povući novac sa računa ili koristiti za internet plaćanja - napominje Živanović i dodaje da prevaranti­ma fizički nije potrebna kartica kako bi je zloupotreb­ili.

- Treba znati da nijedna prava banka neće tražiti takve podatke preko interneta, naročito ne PIN kod i šifre - upozorava naš sagovornik.

Scenario, naravno, može da bude i gori. Ukoliko je reč o ozbiljnoj kriminalno­j grupi koja ima svoje „saradnike” i unutar banke, može da se dogodi da vas dodatno uteraju u crveno, tako što će na vaše ime uzeti još i kredit. Naš sagovornik kaže da se takva prevara mnogo teže izvodi, ali da nije nemoguća.

- Banka u takvim situacijam­a zahteva da klijent bude lično prisutan, vrše se provere, ali opcija uvek postoji - kaže Živanović.

Povodom ovog slučaja se oglasila i sama banka, koja je još jednom apelovala na svoje klijente da budu oprezni.

- Napominjem­o da ne postoje slučajevi u kojima će banka tražiti podatke o ličnosti klijenta na neformalan način, putem društvenih mreža ili mejla. Apelujemo na klijente da se obrate Odeljenju za borbu protiv visokotehn­ološkog kriminala MUP-A ukoliko su prevaranti­ma otkrili nešto od svojih podataka - naveli su iz banke.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia