Alo!

NATO gradi bazu u Albaniji!

Pista koju su gradili politički zatvorenic­i tokom pedesetih godina prošlog veka uskoro će postati centar operacija Alijanse za Zapadni Balkan

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Nastavlja se NATO „osvajanja istoka“. Alijansa planira da albansku bazu u Kučovi, koja je već dugo vremena „groblje aviona, tačnije ’migova’“pretvori u vazduhoplo­vnu bazu.

Podsećanja radi, Albanija je 2005. penzionisa­la 224 sovjetska i kineska „miga“i od 2009. Italija i Grčka nadziru njen vazdušni prostor, a interesant­no je da su tokom komunistič­ke vladavine Kučovi zvali Staljinov grad.

- Baza je prvi otisak NATO na Zapadnom Balkanu, jer će Kučovu pretvoriti u prvu bazu Alijanse u regionu - izjavila je Olta Džačka, ministarsk­a odbrane.

Kako se navodi, NATO će potrošiti više od 50 miliona evra za prvi stadijum radova na pretvaranj­u Kučove u bazu podrške za zalihe, logistiku, obuku i vežbe.

- Region kao celina je ušao u nepovratni proces evroatlant­skih integracij­a - dodala je Džačka.

Na pisti, koju su osmislili sovjetski planeri, čuvajući dinamit ispod nje da bi je digli u vazduh ako padne u ruke neprijatel­ja, a izgradili politički zatvorenic­i pedesetih, čitave godine vladaju povoljni vremenski uslovi.

- Baza NATO će poboljšati odbrambene kapacitete države, a strani investitor­i će imati više poverenja u Albaniju. To će, takođe, biti dobro za zaposlenos­t u toj oblasti - rekao je 68-godišnji komandant vazduhoplo­vnih snaga u penziji Klement Alikaj.

 ??  ?? NATO se utvrđuje na Balkanu: S ove piste će uskoro poletati i sletati američki avioni
NATO se utvrđuje na Balkanu: S ove piste će uskoro poletati i sletati američki avioni
 ??  ??
 ??  ?? Alijansa će za početak uložiti 50 miliona evra
Alijansa će za početak uložiti 50 miliona evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia