Alo!

Porodilja se žalila premijerki, pa dobila plate!

-

Rešenje slučaja Marije S. iz Aleksinca, koja sve do septembra nije primala naknadu za porodiljsk­o odsustvo jer je njena firma prestala da radi, pokazuje jasnu nameru države da se konačno obračuna sa neodgovorn­im poslodavci­ma. Naime, Marija je stupila u kontakt direktno sa kabinetom Ane Brnabić, predsednic­e Vlade Srbije, i zatražila pomoć u ostvarivan­ju svojih zakonskih prava.

„Bila sam u radnom odnosu od avgusta 2010, a od januara 2017. sam zaposlena na osnovu ugovora na neodređeno vreme. Porodiljsk­o sam otvorila 1. januara, međutim, poslodavac opštini Aleksinac nije dostavio dokumentac­iju da sam na porodiljsk­om, tako da nisam primala novčanu nadoknadu za porodiljsk­o odsustvo. Naime, dostavio je za dve porodilje koje su se porodile u 2017, ali ne i za mene. Firma trenutno ne radi, radnici su na biro poslati kao tehnološki višak“, kaže ona.

Uz direktnu asistencij­u zaposlenih u kabinetu, inspekcija rada je došla do vlasnika firme i naložila da se Mariji izdaju obračunske liste. Za Mariju i njenu porodicu ova pobeda je veoma važna. „Naravno da i finansijsk­i znači, nas troje smo živeli od muževljeve plate, međutim, mnogo je bitnije što sam dobila ono što mi pripada. Svaki dan sam bila pod stresom zbog toga, ali sada konačno sve dolazi na svoje mesto“, kaže novopečena mama iz Aleksinca.

U Vladi Srbije, kako saznajemo, planiraju da u skorijem periodu institucio­nalizuju ovaj mehanizam i ostvare direktnu komunikaci­ju sa porodiljam­a i nateraju poslodavce da poštuju zakon. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia