Alo!

KO JE KRIV za hladne radijatore?

- Piše: M. JEMOVIĆ MAČUŽIĆ beograd@alo.rs

Grejna sezona je zvanično počela juče. Ipak, nisu se svi prestoničk­i radijatori zagrejali. Čitateljka N. M. pozvala je rekdakciju „Alo!“, kako bi se požalida da u ulici Veljka Petrovića u Žarkovu nema grejanja, a da se na dežurni telefon „Beogradski­h elektrana“niko ne javlja.

Kako smo saznali u „Beogradski­m elektranam­a“, grejna sezona je otpočela bez većih problema, a slučajevi poput ovog samo su sporadični.

- Treba znati da su instalacij­e u zgradama privatno vlasništvo. Sugrađani nekada menjaju i popravljaj­u instalacij­e, ne obaveštava­jući tom prilikom niti upravnika zgrade, niti nas iz „Elektrana“. Tokom tih popravki često dođe do pražnjenja radijatora ili nekog drugog prekida. Usled toga, voda koja je inače unapred hemijski pripremlje­na ne može do njih da dođe rekli su nam iz „Elektrana“, apelujući na sve građane da o radovima na instalacij­ama obavezno obaveste pre svega upravnika zgrade, koji bi onda trebalo da obavesti nadležne iz „Elektrana“.

- Obraćanje upravnicim­a zgrada treba da bude prvi korak i kada građani imaju neki problem i pritužbu. Nakon toga, upravnici treba da provere i ostale stanove u zgradi, provere stanje sistema u podstanica­ma i obaveste nadležnu toplanu - kaže sagovornik „Alo!“i ističe da ljudi moraju međusobno da se informišu o problemima koji se tiču zajednički­h tema.

- Građanima je neophodna edukacija kako se živi u zajednički­m zgradama. Kada obavljate neke radove, obavestite upravnika, da ne bi tada, ili kasnije, došlo do problema na mreži - rekao je naš izvor i dodao da posebno treba da obrate pažnju oni koji su primorani da radove obavljaju u toku grejne sezone, kada su njihovi radijatori već u sistemu.

Bilo da je reč o pojedinačn­om kvaru na mreži ili nekom sisitemsko­m problemu, iz „Elektrana“kažu da sugrađane u najkraćem roku o tome obaveštava­ju, kako preko svog sajta, tako i preko medija.

- Kada nam građani prijave problem, naše ekipe odmah izlaze na teren i rešavaju ga. Bilo da se radi o dopunjavan­ju instalacij­a, ili rešavanju nekog drugog kvara - zaključuje naš sagovornik.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia